Az egyik helyi biobolt vezetője Ulbert Zoltán, is azt szorgalmazza, hogy a hozzájuk betérők a visszaváltható csomagolású termékek vásárlását részesítsék előnyben. Felhívta a figyelmet, a betétdíjas csomagolás előnyeire, ugyan amikor vásárolunk ki kell fizetni a betétdíjat, de azt visszavihetjük. Visszakapjuk a díjat, tehát a termékhez oly módon jutunk hozzá, hogy a csomagolás nem növeli a vásárlás költségét, ráadásul a környezetünket sem terheli.
Ha a csomagolás egyutas, akkor a termék elfogyasztása, elhasználása után a csomagolásért nem kapjuk vissza az árát, tehát a termék összességében számunkra többe kerül. Ezért a csomagolásért azonban még a hulladékkezelés költségét is ki kell fizetnünk, mert végül is az a kukában köt ki, a hulladékszállításért- és feldolgozásért pedig a közszolgáltató számláz.
A visszaváltás eredményeként kevesebb csomagolóeszközt kell gyártani, hiszen visszavétel után azok a töltőüzembe szállítva ismételten használhatók. Átlagosan negyvenszer töltenek meg egy üveget, tehát ennyivel kevesebbet kell gyártani. Mindez a környezet igénybevételét, a nyersanyagok kitermelését csökkenti, ami hosszú távú előnyökkel jár: több ásványkincset hagyunk a gyermekeink számára, kevesebb energiát kell felhasználni a gyártáshoz, ez viszont a saját nemzedékünk számára jelent olcsóbb termékeket.
A környezeti előnyök a szállítással, mosással járó terheléseket figyelembe véve is jelentősen nőnek a visszaforgatás számával. Az újratöltésre kerülő palackok széndioxid-kibocsátása tizedakkora, mint a végtelenszer újrahasznosítható alumínium csomagolásé. Az üvegcsomagolásnál biztosan nem kell attól tartanunk, hogy az egészségre ártalmas vegyianyagok oldódnak bele az italunkba, ételünkbe.
Ulbert Zoltán hozzátette, hogy ha valaki ellenőrzött ökológiai termesztőktől származó, élelmiszereket vásárol, azzal már nagyon sokat tud tenni a környezetéért.
Dr. Duray Balázs a mélymulcsos kertgazdálkodást mutatta meg nekünk. A Zöld 14 Egyesület által működtetett közösségi kertet önkéntes kertészek művelik. Legfontosabb tudnivaló, hogy a mélymulcsos kertészet nem hagyja szabadon a talajfelszínt, megtartja a vizet és az összes, a kertben keletkező zöldhulladékot feldolgozza.
– Legfontosabb rendszer a mezőgazdaságban, a háztáji kertművelésben és a zöldségtermesztésnél is a talaj. A mélymulcsozás koncepciója, hogy az időben korlátozott felszínborítást, és ökoszisztéma-szolgáltatást nyújtó egynyári kultúrákkal szemben, a felszín borítása folyamatos legyen. A permakultúra a folytonos mezőgazdaság tudománya, ami utánozza a természetet. Ennek az a következménye, hogy a talaj soha nem marad takarás nélkül. A permakultúrás környezetkímélő kertművelési módszert Gyulai Iván ökológus fejlesztette ki – fogalmazott dr. Duray Balázs.