Környezetkímélő praktikák békéscsabai szakemberek ajánlásával

2021. május 5. 15:48 | Csiffáry Zsuzsanna

A környezetvédelem egyre nagyobb hangsúlyt kap napjainkban. Több kutatás is hangsúlyozza, hogy fontos cselekedni, mielőtt még hatalmas károkat okozunk magunknak. A gyors népességnövekedés, az ipari és mezőgazdasági terjeszkedés nagy mértékben hozzájárult a környezet károsodásához. A helyi szakemberek néhány környezetkímélő praktikát javasoltak.

Az egyik helyi biobolt vezetője Ulbert Zoltán, is azt szorgalmazza, hogy a hozzájuk betérők a visszaváltható csomagolású termékek vásárlását részesítsék előnyben. Felhívta a figyelmet, a betétdíjas csomagolás előnyeire, ugyan amikor vásárolunk ki kell fizetni a betétdíjat, de azt visszavihetjük. Visszakapjuk a díjat, tehát a termékhez oly módon jutunk hozzá, hogy a csomagolás nem növeli a vásárlás költségét, ráadásul a környezetünket sem terheli.

Ha a csomagolás egyutas, akkor a termék elfogyasztása, elhasználása után a csomagolásért nem kapjuk vissza az árát, tehát a termék összességében számunkra többe kerül. Ezért a csomagolásért azonban még a hulladékkezelés költségét is ki kell fizetnünk, mert végül is az a kukában köt ki, a hulladékszállításért- és feldolgozásért pedig a közszolgáltató számláz.

Ulbert Zoltán_környezet megóvása fontos_üveg visszaváltás

A visszaváltás eredményeként kevesebb csomagolóeszközt kell gyártani, hiszen visszavétel után azok a töltőüzembe szállítva ismételten használhatók. Átlagosan negyvenszer töltenek meg egy üveget, tehát ennyivel kevesebbet kell gyártani. Mindez a környezet igénybevételét, a nyersanyagok kitermelését csökkenti, ami hosszú távú előnyökkel jár: több ásványkincset hagyunk a gyermekeink számára, kevesebb energiát kell felhasználni a gyártáshoz, ez viszont a saját nemzedékünk számára jelent olcsóbb termékeket.

A környezeti előnyök a szállítással, mosással járó terheléseket figyelembe véve is jelentősen nőnek a visszaforgatás számával. Az újratöltésre kerülő palackok széndioxid-kibocsátása tizedakkora, mint a végtelenszer újrahasznosítható alumínium csomagolásé. Az üvegcsomagolásnál biztosan nem kell attól tartanunk, hogy az egészségre ártalmas vegyianyagok oldódnak bele az italunkba, ételünkbe.

Ulbert Zoltán hozzátette, hogy ha valaki ellenőrzött ökológiai termesztőktől származó, élelmiszereket vásárol, azzal már nagyon sokat tud tenni a környezetéért. 

Galéria

Dr. Duray Balázs a mélymulcsos kertgazdálkodást mutatta meg nekünk. A Zöld 14 Egyesület által működtetett közösségi kertet önkéntes kertészek művelik. Legfontosabb tudnivaló, hogy a mélymulcsos kertészet nem hagyja szabadon a talajfelszínt, megtartja a vizet és az összes, a kertben keletkező zöldhulladékot feldolgozza.

dr. Duray Balázs_mélymulcsos gazdálkodás

– Legfontosabb rendszer a mezőgazdaságban, a háztáji kertművelésben és a zöldségtermesztésnél is a talaj. A mélymulcsozás koncepciója, hogy az időben korlátozott felszínborítást, és ökoszisztéma-szolgáltatást nyújtó egynyári kultúrákkal szemben, a felszín borítása folyamatos legyen. A permakultúra a folytonos mezőgazdaság tudománya, ami utánozza a természetet. Ennek az a következménye, hogy a talaj soha nem marad takarás nélkül. A permakultúrás környezetkímélő kertművelési módszert Gyulai Iván ökológus fejlesztette ki – fogalmazott dr. Duray Balázs. 

 

Galéria

További programok »

Itthon

Kedden vége a tanévnek, kezdődik a nyári szünet

Kedden véget ér a tanítási év és kezdetét veszi az iskolákban a vakáció. A családok helyzetének segítéséért, valamint a tanulók felzárkóztatásáért a tanítást követő két hétben az iskolák 1-8. évfolyamain meg kell szervezni a gyermekfelügyeletet, ahol ezt a szülők igénylik - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) hétfőn az MTI-vel.
11:09
FEL