Gulyás: Augusztustól élelmiszert is lehet vásárolni a SZÉP-kártyával

2023. június 19. 11:23 | behir.hu

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a hétfői kormányinfón a kormány gazdaságvédelmi akciótervének újabb elemeit ismertette.

Gulyás Gergely a sajtótájékoztató elején a több mint egy éve dúló orosz-ukrán háború kapcsán kiemelte: Magyarország álláspontja továbbra is változatlan, vagyis azonnali tűzszünetre és a béketárgyalások megkezdésére van szükség. A miniszter ezt követően a kormányülésen meghozott gazdasági döntéseket ismertette.

– A legfontosabb, hogy Magyarországnak legyen 2024-re elfogadott költségvetése, amely egy védelmi költségvetés lesz.  A költségvetés elegendő forrást biztosít ahhoz, hogy hazánk képes legyen teljesíteni a NATO-vállalásait. A honvédelmi jellegű ráfordítások 2024-re elérik a GDP 2 százalékát – fogalmazott.

A miniszter kiemelte: az országnak jelenleg a legnagyobb segítséget az államkötvény és a kincstájegy vásárlása jelenti, a kamatokra bevezetett adók ugyanakkor ideiglenesek, csak a háború végéig tartanak.

– A kormány új intézkedéseket vezet be a gazdaságvédelmi akcióterv részeként, melyek révén elsősorban a vállalkozásoknak kíván segítséget nyújtani. A fő problémát a magas energiaárak jelentik, főként a magas áramár, ezért a kormány júliustól a legmagasabb árat 200 euró/megawattban állapítja meg. Ez három szektort érint: a feldolgozóipart, a szálláshely-szolgálatást, valamint a raktározás-szállítást. A változtatás több mint ötezer vállalkozásnak segít majd, és összesen 40 milliárdos kiadást jelent – jelentette be Gulyás Gergely.

A tárcavezető arról a kormánydöntésről is beszámolt, melynek értelmében a SZÉP-kártyán lévő pénzeket ideiglenesen nemcsak meleg élelemre, hanem hideg élelmiszerre is lehet költeni 2023. augusztus 1-től december 31-ig. Mint mondta, ebben az időszakban a munkáltatók a SZÉP-kártyák 450 ezer forintos keretét további 200 ezer forinttal megemelhetik.

A gazdaságvédelmi akcióterv harmadik pontja a gyógyszerforgalmazók és gyógyszergyártókra vonatkozott.

– A kormány arról döntött, hogy a gyógyszerforgalmazók a 40 százalékos extraprofitadójuk felét leírhatják abban az esetében, ha azt az összeget beruházásra vagy kutatás-fejlesztésre fordítják. A gyógyszergyártók extraprofitadóját a jövő évben megfelezik, ezt már tartalmazta a költségvetés –ismertette a miniszter.

A kormányinfón szó esett a migrációs kvótáról is, amelyet a magyar kormány elutasított.

– Brüsszel döntése elfogadhatatlan és kifejezetten veszélyes, mert meghívót jelent a migránsok számára Európába, Magyarországot pedig kifejezetten hátrányosan érinti.
Most még csak harmincezer migráns betelepítéséről van szó, de ez a szám nőhet, ugyanis a tervek nem tartalmaznak felső határt – közölte Gulyás Gergely.

További programok »

FEL