Korán jött a tavasz a gyümölcsfáknak

2024. február 29. 13:42 | Fajó Attila

Február végén, lassan március elején járunk, de az átlag napi hőmérsékletből ítélve a természet már előrébb jár. E folyamat leglátványosabb előrejelzői a gyümölcsfákon kipattanó rügyek.

– Már 5-6 évre visszanyúlóan megfigyeltük, hogy február utolsó napjaiban beindulnak a gyümölcsfák. Igazán kemény teleink régen voltak, a melegebb hőmérsékletre pedig a természet is reagál, hamarabb megindulnak a rügyezési, virágzási folyamatok. Ennek elsősorban nem a globális felmelegedés az oka, hanem egy időjárási jelenség, az El Niño-hatás – nyilatkozta hírportálunknak Nemesnyik István, a Csorvási Gyümölcs Kft. ügyvezetője.

Berceli Balázs, az Időkép internetes meterológiai portál munkatársa úgy fogalmazott, hogy a felmelegedés egy természetes, ciklikus folyamatnak tudható be. Ez az úgynevezett El Niño-hatás a Csendes-óceáni térségből érkezik, a nagy mennyiségű meleg levegő a bolygó egészén érezteti hatását és hónapokkal korábban keletkezve ugyan, de hazánkba is elérkezik. 

– Ez nem feltétlenül jelent pozitív hatást a mezőgazdaság, vagy épp a gyümölcstermesztők életében, hiszen az őszi vetés tartós hótakaró nélkül, vagy a korai rügyezésnek és az időjárás hidegebbre fordulásának kitett gyümölcsösök terméshozama is penge élen táncol – mondta el a meterológus. 

Galéria

További programok »

Gazdaság

Hétfőn jár le a gépjárműadó befizetésének határideje

Április 15-én éjfélig lehet befizetni a gépjárműadót. A legegyszerűbben az elektronikus tárhelyre kapott határozatokban szereplő linkre kattintva vagy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) applikációjában, a NAV-Mobilban fizethető be az adó. A pénzforgalmi számla nyitására kötelezettek átutalással rendezhetik a befizetést – közölte a NAV hétfőn délelőtt.
2024. április 15. 11:12
FEL