Korai kérésznász – hamarabb virágozhat idén a Körös

A szokottnál is nyáriasabb tavaszutónak köszönhetően bő egy héttel hamarabb kezdődött el a tiszavirág (Palingenia longicauda) kérészfaj rajzása a Körösökön. Aki nem akar lemaradni róla, az tartsa rajta jól a szemét Békés megye folyóin az elkövetkezendő napokban.

A káprázatos látványt nyújtó rovarnász főnapjai megszokott módon június 10-dike körül szoktak bekövetkezni a Körösökön, ám az idei évben a jelek szerint ez jóval hamarabb történhet meg. A folyókat járók már napokkal ezelőtt jelezték, hogy itt-ott kezdenek feltűnni, napról-napra sokasodni a kérészek, ami azt jelenti, hogy hamarosan megmutatkozik a Békés megyei folyók élettől dús pompája, amelynek érdemes lesz részesévé válni.

Fotó: Tószögi György

A május végén, június elején történő Körös-virágzás nem egyedi eset, de meglehetősen ritka, amit bizonyít, hogy az utóbbi tíz évben nemigen volt példa ilyen korai kezdésre. Bár 5-10 nap nem tűnhet jelentős eltérésnek, azonban tudni érdemes, hogy a 22 fok fölé emelkedő vízhőmérsékletre a folyók márgás mederaljzatában három éven át fejlődő kérészlárvák óramű pontossággal és érzékenységgel reagálnak, ez pedig június második heténél hamarabb nemigen szokott végbemenni.

A melegedés azonban most szélsőséges módon előrébb jár a még mostanság tapasztalható globális léptékekhez képest is. Továbbá a korai kérésznászt erősítheti az éppen aktuális telihold ciklus is, ami egyes megfigyelések szerint szintén fontos indukálója lehet a folyamatoknak.

Fotó: Tószögi György

A májusi nyár miatt tehát ma-holnap elképesztő sokaságban emelkedhetnek felszínre a Körösök „tiszavirágai”, hogy a késő délutáni, kora esti napszakban eleget tegyenek fajfenntartó ösztönük parancsának.

Először a hímek sietnek elő és levetve álcaruháikat, puha röptű, halványsárga tüneményekké változva kezdik keresni a nőstényeket, amelyek egyre tömegesedve, végül folytonos hosszúságú rovarfelhővé válva végzik úgynevezett kompenzációs repülésüket folyásnak felfelé a víz színe felett.

Fotó: Tószögi György

A látvány egy-egy hídról, vagy nyílt partszakaszról, netalán a folyó közepén egy csónakból szemlélve ismét pazar és lenyűgöző lesz. Lágy berregéssel szárnyaló rovarok milliói vonulnak majd a folyósodor felett az alkonyat fényeiben, mint messziről felgomolygó roppant füstoszlop.

Néhány tipp, ahol Békés megyében az esemény rendszerint jól megfigyelhető: Gyula–Városerdő és Szanazug környéke; a békési és a köröstarcsai kishajó kikötő; duzzasztók környezete (Gyula, Békés, Körösladány, Békésszentandrás); illetve a kettős- és sebes-körösi közúti hidaknál valamint a Szarvas-Mezőtúr kompátkelőnél, ahol egy oda-vissza kompozást is megér a dolog.

Fotó: Tószögi György

 

Megosztás:

Címke: , , , , ,