Könnyebb életkezdést hozhat a 25 év alattiaknak az szja mentesség

2021. február 3. 17:25 | Vincze Attila

Teljes személyi jövedelemadó mentességet kaphatnak 2022 január elsejétől a 25 év alatti fiatal munkavállalók – jelentette be még január közepén Orbán Viktor miniszterelnök. Az intézkedés mintegy 280 ezer fiatal számára könnyítheti meg az életkezdést. Szakértők szerint a döntés jó helyzetbe hozhatja a 25 év alattiakat, azonban a részletek tisztázására még várni kell.

Orbán Viktor az intézkedést még január közepén jelentette be a Kossuth Rádióban. A kormányfő akkor elmondta, hogy a 25 év alattiak személyi jövedelemadó mentessége mintegy 130-150 milliárd forintba kerülne a költségvetésnek, de fontosnak tartja, hogy nekik is segítsenek, ne csak a nyugdíjasoknak. Az általunk megkérdezett fiatalok többsége jó ötletnek tartja a kormány tervét, de egyelőre sok a kérdőjel a döntés körül.

A KSH legfrissebb statisztikái szerint az intézkedés itthon nagyjából 280 ezer főt érinthet. Orbán Viktor korábban úgy fogalmazott, hogy az átlagfizetések szintjéig lenne érdemes megadni a fiataloknak a jövedelemadó mentességet. Így kalkulálva az szja eltörlése havonta átlagosan mintegy 40 ezer forinttal magasabb fizetést jelenthet a 25 év alattiak számára, éves szinten pedig mintegy félmillió forinttal kereshetnek majd többet.

A személyi jövedelemadó mentesség a számviteli szakemberek szerint is jobb helyzetbe hozhatja majd a fiatal munkavállalókat.

– Ez egy stabilabb életérzést majd fiataloknak, nagyobb lendületet ad ahhoz, hogy az életüket elkezdhessék, és talán jobban fognak hozzáállni majd a munkáltatójukhoz is, sokkal többet, nyugodtabban fognak tudni dolgozni azon a helyen és nem azon fognak gondolkodni, hogy hova menjenek még pénzt keresni. Tehát ebből a szempontból biztos, hogy nagy segítség lenne a 25 év alatti fiataloknak ez a lehetőség - fogalmazott a behir.hu kérdésére Kneifelné Szilágyi Mária, a Pro-Help Adótanácsadó Kft. irodavezetője. 

Az adótanácsadással foglalkozó cég képviselője hozzátette, hogy célszerűbbnek tartaná, ha az szja mentességből származó magasabb jövedelmet nem havonta kapnák meg a fiatalok, hanem év végén, az adóbevalláskor igényelhetnék vissza az arra jogosultak. Szerinte ezzel egyrészt el lehetne kerülni az életkorból adódó bérfeszültségeket, másrészt egy nagyobb összeggel akár egy lakáshitelhez szükséges önerőt is könnyebb lenne előteremteniük a 25 év alattiaknak.

További programok »

FEL