Kondoros, a betyárok búvóhelye

2016. július 11. 15:06 | Zsíros András

A betyárok egykori búvóhelyén gyűltek össze a hétvégén azok, akik hódolni szerettek volna a hagyományoknak és a gasztronómiának. A betyár és csikós bemutatók mellett koncertekkel, és a 2016-os év betyárok étkével is várták az érdeklődőket Kondoroson, a 16. Betyár Napokon. 

Több mint kétezer adag betyáros lebbencs főtt a bográcsokban, amiből mindenki jóllakhatott. Az étel a betyáros hagyományoknak megfelelően készült.

- Egy pörköltalapot készítünk, ami nem más mint császárszalonna, füstölt csülök lepirítva, de ebben vöröshagyma van, fokhagyma is. Ezeket ahogy lepirítottuk, megfelelő fűszerezést kap, majd ezután külön megpirítjuk a vöröshagymát, a nagy kockatésztát. Lényegében jó forró vízben ez az egész össze van főzve, amiben tehát gazdagítva van burgonyával és kolbásszal - mondta Prohászka Béla olimpiai bajnok mesterszakács. 

A tizenhatodik alkalommal megtartott rendezvénynek már nagy hagyománya van a településen, amire nem csak a kondorosiakat, vagy az onnan elszármazottakat, de a környékbeli települések lakóit is nagy szeretettel várták - tudtuk meg Ribárszki Pétertől, Kondoros polgármesterétől. A közös bogrács mellett betyár-szakács tudásukat a benevezett csapatok főzőversenyen is összemérhették.
 

FEL