Kölyök vidrát találtak Nagy-Zsombékon

2016. szeptember 13. 03:24 | Fekete Kata

Azt már régóta tudják, hogy a Körös-Maros Nemzeti Park egyik legnagyobb, fokozottan védett mocsarában, a Nagy-Zsombék területén élnek vidrák. Arra azonban, hogy helyben szaporodnak is, most találtak először bizonyítékot: egy kései, augusztusban született, aprócska vidrakölyök került most elő.
      
     
- Mivel a vidra meglehetősen rejtőzködő életmódot folytat, leginkább csak éjszaka mozog, így csupán hátrahagyott nyomaiból (ételmaradékok, ürülékek) tudunk következtetni a jelenlétére. Igazgatóságunk munkatársa a legutóbbi mocsárjárás alkalmával egy nagyon sűrű gyékényesben bukkant rá az aprócska (kismacska méretű) vidrakölyökre. A kis jövevény – melynek még szemei ki sem nyíltak – egy gyékénylevelekből épített fészekben pihent. A vidrák egyébként általában jól elrejtik utódaikat, jellemzően valamilyen parti üregben, vagy kidőlt fák odvában - írja a Körös-Maros Nemzeti Park.
Ez a vidrakölyök tehát az első bizonyíték arra, hogy a szikes pusztában elterülő mocsárban a vidrák szaporodnak is. Ez a kölyök meglehetősen későn született, de mamája valószínűleg úgy ítélte meg, hogy a területen talál majd elegendő táplálékot a felneveléséhez. A kis vidrakölyök csak a jövő év folyamán válik önállóvá, addig a nőstény közelében marad.
Magyarországon belül elsősorban a Dunántúlon vannak erős vidraállományok. A Dél-Alföldön leginkább a folyók, tavak környékén élnek, így a Maros mentén, a Körösök árterében, Biharugra és Dévaványa térségében találkozhatunk velük. Jellemzően 2-3 utódot nevelnek, de előfordulnak ennél népesebb családok is.

FEL