Kollégiumaikban maradhatnak a határon túli diákok

2020. november 14. 12:14 | behir

November 11-től, a tavaszi első hullámhoz hasonlóan, minden felsőoktatási intézménynek át kellett állnia digitális oktatásra.

Ezzel együtt a felsőoktatási intézményhez tartozó kollégiumok és diákotthonai bezárnak. Az átállást követően az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) frissítette az ezeket az intézményeket érintő eljárásrendjét.

– A rektor saját hatáskörben, a hallgató kérelme nyomán – különös méltányossági okok miatt –  egyedileg hozhat döntést a kiköltöztetés mellőzéséről – derült ki az ITM közleményéből. A kollégiumban elsősorban a határon túli és külföldi diákok maradhatnak, az ott tartózkodás ezen felül a hatósági házikarantént a kollégiumban töltő tanulók számára engedélyezhető.

A frissített eljárásrend szerint minden felsőoktatási intézménynek rendelkeznie kell a járványügyi veszélyhelyzetet kezelő intézményi intézkedési tervvel.

– A minisztérium az intézkedési terveket megvizsgálja, és ha szükséges, további lépéseket kezdeményez – áll a közleményben Mint írják, ha a szakmai gyakorlat, gyakorlati képzés megtartása nem lehetséges a digitális oktatás keretei között, abban az esetben a hallgatók és az oktatók kötelesek az egészségügyi óvintézkedéseket (védőtávolság, arcmaszk) betartva találkozni.

Forrás: Innovációs és Technológiai Minisztérium

FEL