Kivezetik a kkv-kamatstopot április 1-jével

2024. március 14. 11:07 | behir.hu

A kkv-kamatstop 2024. április 1-jével kivezetésre kerül, de egyik érintett vállalkozás törlesztőrészlete sem fog emelkedni - közölte csütörtökön a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-vel.

– 2024. április 1-jével kivezetésre kerül a kkv-kamatstop, amely 2022. november 1. óta nyújt jelentős segítséget a változó kamatozású, nem-támogatott és legalább egy éves futamidejű forint hitellel rendelkező kis- és középvállalkozások számára – hívta fel a figyelmet az NGM. Hozzátették, az intézkedés összesen több mint 50 ezer kkv-n segített.

Mint írták, a családok mellett a vállalkozások is drasztikusan megnövekedett kamatokkal kerültek szembe, mivel a koronavírus-járvány, majd az elhúzódó háborúra adott hibás válaszok következtében rendkívüli mértékben emelkedett meg a jegybanki alapkamat és ezzel együtt a vállalati hitelkamatok mértéke is.

– A kormány ezért korábban arról döntött, hogy a kamatstop intézményét a családok mellett 2022. november 1-től kiterjeszti a kkv-kra is annak érdekében, hogy a törlesztőrészletek növekedése ne vigye csődbe a vállalkozások százait és ezreit, így a magyar munkahelyek se kerülhessenek veszélybe – emlékeztetett a minisztérium.

A kormány intézkedése 17 hónapon keresztül védte a hazai vállalkozásokat a megemelkedett kamatszinttel szemben. Az infláció 4 százalékos szint alá csökkentésének, a javuló gazdasági helyzetnek, valamint az elmúlt időben végbement kamatcsökkenésnek köszönhetően a kkv kamatstop kivezetésére úgy kerülhet sor, hogy egyik érintett vállalkozás törlesztőrészlete sem fog emelkedni.

Az NGM kiemelte: az utóbbi időszakban ugyanis érdemi csökkenés volt tapasztalható a hazai kamatkörnyezetben, amelynek eredményeképp a 3 hónapos BUBOR a piaci várakozások szerint 2024. április 1-ig a kkv-kamatstoppal rögzített 7,77 százalékos szint alá fog csökkeni.

Az intézkedés bevezetésekor a vállalati hitelek szempontjából meghatározó 3 hónapos BUBOR 16,5 százalék feletti szinten volt, míg a kormány intézkedése ugyanezen lejáratú referenciakamatot 7,77 százalékos (3 havi BUBOR) szinten rögzítette. Az intézkedés így bevezetése óta összességében mintegy 150 milliárd forinttal enyhítette több mint 50 ezer magyar kkv törlesztési terheit és megközelítőleg 1500 milliárd forint összegű hitelállományt érintett.

A Nemzetgazdasági Minisztérium és a bankszövetség együttműködésének eredményeként a bankok vállalták, hogy a 2024. február 1. és április 30. között az új vállalati hitelszerződések esetén a BUBOR, mint referenciakamat feletti kamatfelárat a folyósítást követően fél évig 0 százalékos szintre csökkentik. Mindez 2-4 százalékponttal csökkenti a vállalati hitelek kamatszintjét, hozzájárulva a beruházások és fejlesztések ösztönzése mellett, a piaci hitelezés és a gazdasági növekedés helyreállításához - állapította meg közleményében az NGM.

– A kormány felhívja a hazai kis- és középvállalkozások figyelmét, hogy a mérséklődő kamatok és a kormány intézkedéseinek köszönhetően a kkv-kamatstoppal érintett hitelszerződések esetében lehetőségük nyílt azok kedvezőbb konstrukcióra történő lecserélésre – hangsúlyozta az NGM.

Forrás: MTI

További programok »

FEL