Kiverte a biztosítékot a padra vizelő férfi

2016. szeptember 11. 05:29 | Balázs Anett

Hosszabb ideje problémát okoz a Békéscsaba közterein helyet foglaló, általában ittas állapotban hangoskodó emberek egy kisebb csoportja. Amellett, hogy agresszívek több esetben illemhelynek tekintik a felújított belvárosban található padokat, ami már végképp „kiverte a biztosítékot” a békéscsabaiak körében.

Egy átlagos napon többen sétálgatnak a belvárosban, leülnek kedvenc helyükre, hogy megvitassák az élet nagy dolgait vagy éppen jóízűen elfogyasszanak egy fagylaltot. Azonban akadnak, akik nem szívesen ülnek le a padokra, hiszen többször szemtanúi voltak annak, hogy valaki illemhelynek nézte az ülőalkalmatosságokat. A közösségi portálon többen fejezték ki nem tetszésüket. 

„Saját szememmel láttam, hogy issza a 3 Ft-os bort, alul pedig már ki is jött az eredmény. Aztán félóránként ült másik padra, utána meg kisgyermekes anyukák, jól szituált emberek üljenek rá arra, ami oda száradt… Köszönjük!”  - olvasható az egyik felháborodott lakó posztjában, aki a Mikor intézkednek már? kérdést teszi fel a végén.

Ha kilépünk az utcára, sem kell messzire mennünk, a megkérdezettek többsége találkozott a jelenséggel és felháborítónak tartják a dolgot.

 – Nem lehet ide leülni a padokra, mert nem szívesen ülünk le, mert koszosak és büdösek sajnos ezek az emberek. Ide piszkítanak. Ezt nyilván valahogy a városvezetőségnek kellene megoldani, mert sokszor mondják, hogy eltávolítják őket, de ugyanúgy visszajönnek. A lakosok nem tudnak ide leülni. Ott étkeznénk, de akkor látjuk őket, hangoskodnak, zavarják őket, kéregetnek – panaszolta el az egyik járókelő.

– Párszor összefutottunk már velük. Nem igazán örültünk nekik, mert sokszor pénzt kérnek, és azt mondják, hogy ennivalóra kell nekik, bár egyből bemennek az üzletbe és bort vesznek belőle. Egyszer adtunk, utána láttuk, hogy mire költik és többé már nem akartunk segíteni – árulta el egy fiú.

A belvárosi városrész képviselője elmondta, a város vezetése mindent megtesz annak érdekében, hogy orvosolják a problémát. Ennek érdekében fokozták a közterület fenntartók létszámát. A szociális ellátás is biztosított, hiszen a városban hajléktalan szálló és nappali ellátó is működik, ám ezek az emberek nem tartanak igényt az ilyen jellegű támogatásokra.

– Azokról beszélünk, akik alkoholt fogyasztanak és nem a társadalmi normáknak megfelelően használják ezeket a közösségi tereket. Ők nem veszik igénybe azokat a lehetőségeket, amiket a város biztosít nekik. Gondolok itt hajléktalan szállóra, szociális nappali ellátó intézményekre, azoknak a szociális területen dolgozóknak a segítségét, akik mindent megtesznek azért, hogy vagy vissza tudják őket illeszteni a társadalomba, vagy egy olyan alternatívát tudjanak nekik kínálni, hogy normális körülmények között tudják élni a hétköznapjaikat – hangsúlyozta Bíró Csaba önkormányzati képviselő.

A képviselő hozzátette kizárólag a rendőrségnek van létjogosultsága, hogy adott esetben intézkedjenek.  Éppen ezért ha valaki bármilyen rendbontásnak lesz tanúja, mindenképpen értesítse a rendőrséget.

FEL