Kiválóan megoldotta a honvédség a határvédelmi feladatokat

2016. december 16. 09:55 | Mikóczy Erika

Kiválóan megoldotta a magyar honvédség a rendőrséggel karöltve a mindkét szervezet számára rendkívüli próbatételt jelentő határvédelmi feladatokat - jelentette ki a honvédelmi miniszter Hódmezővásárhelyen.

Simicskó István a Zrínyi Miklós laktanyában tartott állománygyűlésen azt mondta, ahhoz, hogy a magyar családok békében és biztonságban készülhessenek a karácsonyra a migrációs válsághelyzet, a népvándorlás közepette, szükség van a katonák áldozatvállalására és felelősségteljes szolgálatára.

A magyar kormány nagyra értékeli a katonák munkáját, amelyet a határon vagy bárhol a világon végeznek - hangsúlyozta a politikus, hozzátéve: "ezért kötelességünk tenni annak érdekében, hogy megbecsülésünket kifejezzük".

A közelmúltban tízéves fejlesztési program készült, ebben első helyen a katona szerepel az egyéni felszerelés javításával, az illetmény emelésével - közölte a miniszter.

Simicskó István kifejtette, a belügyminiszterrel egyeztetve mindent megtesznek annak érdekében, hogy a határt védő katonák és rendőrök mindegyike - a szolgálat biztonságos ellátása mellett - legalább az ünnep egyik felét otthon tudja tölteni.

A honvédelmi tárca vezetője az állománygyűlésen ajándékokat adott át magyar és a "Közös akarat" feladat végrehajtásában jelenleg résztvevő  osztrák katonáknak, a Hódmezővásárhelyen dolgozók szolgálati körülményeinek javítása érdekében pedig a minisztérium sport- és kiképzéstechnikai-eszközöket adományozott a laktanyának.

Simicskó István az MTI-nek elmondta, a honvédség hódmezővásárhelyi laktanyája az egyetlen a 175 kilométeres magyar-szerb határ térségében.

Fel kell készülni a migrációs válság elhúzódására, így azért, hogy ne egy pontból kelljen folyamatosan szállítani a katonákat, határvédelmi bázisok kialakításáról döntöttek. Ezek a lehetőségekhez képest kulturált körülményeket teremtenek a katonáknak feladatuk ellátásához. Hozzátette: a bázisok és utak építésében részt vesz egy osztrák műszaki század is.

A politikus fontosnak tartja, hogy a migrációs válság kezelésében Szlovákia, Ausztria, Lengyelország és Csehország is segítséget nyújt Magyarországnak, hasonlóan látják a probléma megoldását, fontosnak tartják Európa külső határainak védelmét.

Reinhard Koller az osztrák kontingens parancsnoka elmondta, az alakulat minden tagja büszke, hogy támogathatja feladatai során a magyar honvédséget. A közös munka során pedig kiváló együttműködés alakult ki.

Forrás: kormany.hu. MTI

FEL