Kitüntették a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület alelnökét

2022. július 19. 12:52 | behir.hu

A napokban kapta meg a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület alelnöke az egyik legnagyobb városvédős kitüntetést, a Podmaniczky-díjat.

A Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület felterjesztésére a Ráday Mihály Város- és Faluvédők Szövetsége (Hungaria Nostra) választmánya Podmaniczky–díjjal ismerte el a békécsabai egyesület alelnökét.

Somogyi Józsefné 1942-ben született Békéscsabán, családfa-kutatásai szerint 1838-tól köthetők a városhoz ősei. A csabai szlovák gimnáziumban érettségizett, 1961-ben városi ösztöndíjjal felvették a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskola szlovák-orosz-földrajz szakára, ahol 1965-ben diplomázott. Visszajött Békéscsabára. 21 év tanítás után 19 évet töltött a városházán, nemzetiségi, majd nemzetközi kapcsolatok referenseként dolgozott. A szlovákiai testvérvárosi kapcsolatok kiépítésében elévülhetetlen érdemei vannak. Nagy szerepe volt a Szlovák Kultúra Háza nemzetiségi, közösségi terének létrejöttében.  

1986 óta tagja a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesületnek, itt évek óta alelnökként tevékenykedik Pedagógusként és hivatalnokként is segítette az egyesület munkáját. Fontos feladatának tekintette Békéscsaba történetét, csabaiságunk megörökítését és szlovákságunk létét, jelenét. Számtalan kiadvány megjelenésében működött közre szerkesztőként, lektorként. A Cabiansky Kalendárt 1991-től 2000-ig szerkesztette. Sok jelentős személyiség emléktáblájának állítását javasolta és közreműködött a felállításukban. A csabai újratelepítés kövét is ő választotta ki. Sikerült egy olyan követ elhozni Hont megyéből, mely akkor szakadt le a szikláról. Ez szimbolizálja a csabai városháza előtt, hogy a leszakadt szikladarabok is meggyökeresednek olyan talajon, ahol jól érzik magukat.

16 éve szervezi az „Őseink nyomában” nevet viselő utazásokat az egyesület tagjainak Felső-Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Olaszország, de főként Szlovákia különböző tájaira, városaiba.

 

Forrás: Ugrai Gábor/Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület

További programok »

FEL