Kísérteties kísérlet a békéscsabai Plazma Centerben 

2021. november 1. 16:45 | behir.hu

Több mint 400 plazmaadással újabb rekordot döntött a békéscsabai Plazma Center október 29-én, pénteken. A rendezvény célja az volt, hogy a plazmaadók segítségével sikerüljön teljesíteni 400 plazmaadást, mindössze egy nap alatt. A kísérlet sikerült, ugyanis 419 plazmaadó látogatott el a Centrumba a rekordnap alkalmával. 

A békéscsabai Plazma Center célja felhívni a lakosság figyelmét a plazmaadás fontosságára, arra, hogy segítségükkel olyan rászoruló betegek gyógyulásához tudnak hozzájárulni, mint például a veleszületett vérzékenységben szenvedők, súlyos égési sérültek, transzplantáción átesettek, vagy immunhiányos betegek – olvasható a szervezet szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében. 

A plazma szintetikus úton nem előállítható, azonban olyan, a gyógyszergyártás szempontjából is fontos elemeket tartalmaz, mint a véralvadási faktorok és immunfehérjék, amelyek nélkülözhetetlenek a fent említett betegségek kezelésében. 

A békéscsabai Plazma Center a tavalyi évhez hasonlóan 2021-ben is szeretett volna rekordot dönteni és egy nagyszabású rendezvény részeként felhívni a figyelmet a plazmaadás fontosságára, valamint meghálálni a már meglévő plazmaadóknak az eddig nyújtott segítségüket. 

– Úgy gondoltuk, hogy idén kicsit bátrabbak leszünk és a tavalyi 300-as rekordot megdöntve 400 plazmaadást próbálunk teljesíteni egy nap alatt. A tavalyi eseményre a mai napig nagy örömmel és büszkeséggel gondolunk vissza, hatalmas lépés volt ez a centrum életében. Az előzetes bejelentkezés alapján már látható volt, hogy lelkesedéssel fogadták a kezdeményezést plazmaadóink, ugyanis helyeink hamar beteltek, és persze  a kollégák is nagy erőkkel készültek ez alkalomból, hogy egy igazán jó hangulatú halloweeni hangulatot tudjunk megteremteni a centrumban. Úgy gondolom, hogy egy nagyon sikeres napot zártunk, mely nem jöhetett volna létre a plazmadóink és a munkatársaink nélkül – fogalmazott Krajcsó Ágnes, a Plazma Center központvezetője.

Október 29-én, pénteken a 400-as rekordkísérlet alkalmával hosszított nyitvatartással és halloweeni tematikával várták a plazmaadókat. 

– A megszokott akciókon túl szerettük volna a 400-as rekordnapunkat még inkább különlegessé tenni és feldobni kicsit néhány extrával, így a plazmaadóinkanak halloweeni süteménnyel, üdítővel valamint szellemes ajándékkal készültünk. Azonban nem csak a plazmaadók várták ezt a napot, a békéscsabai Plazma Center csapata egy emberként izgult, hogy mi lesz a rekordnap végeredménye, sikerül-e teljesíteni 400 plazmaadást egyetlen nap alatt. A dolgozók sem maradtak ki a halloweeni hangulatból, beöltözve és lelkesen várták a plazmaadókat a nap folyamán – tette hozzá.

A rekordnap 400. plazmaadója Eckert Ildikó volt, aki ugyan még csak pár hónapja plazmaadó, de már túl van 25 plazmaadáson. Ildikó elmondta, nagyon örült, hogy részese lehetett egy ilyen nagy volumenű rekordnapnak, annak pedig végképp, hogy ő lett a 400. plazmaadó. 

A békéscsabai Plazma Center nemcsak meglévő plazmadóit látja szeretettel, folyamatosan várják mindazon segítő szándékú emberek jelentkezését, akik elmúltak 18 évesek, de még nem töltötték be a 60. életévüket. Az érdeklődőknek elsőként egy egyénre szabott alkalmassági vizsgálaton kell keresztül menniük, ahhoz, hogy a jövőben plazmaadóvá válhassanak.

A cégcsoport a segítségnyújtáson túl elhivatott a jótékonykodásban is. Októberben elsőként egy békéscsabai rendezvényt támogatott extra napi rendezvénye részeként. PlazMozgató címmel október 7-én, plazmadásonként 500 forinttal járult hozzá az intézmény a Körös Tollaslabda Sportegyesület szervezése alatt futó 4 Labda Bajnokság megszervezéséhez. Összesen 150.000 forint gyűlt össze a nap folyamán. Kovalcsikné Czifrák Tímea a rendezvény egyik szervezője elárulta:  Nagyon örültek, hogy a kezdeményezés mellé állt a Plazma Center, ugyanis nagyon nehéz a covid utáni időszakban nagyszabású rendezvényt megszervezni. Azt gondoljuk, hogy a plazmaadóknak is szívügye, hogy támogathatják ezt a rendezvényt és ők is sportolhatnak. Október 17-én a Plazma Center is képviseltette magát csapataival a programon, kihasználva a rendezvény adta lehetőségeket a kikapcsolódásra, sportolásra és csapatépítésre - árulta el Szabó Rita, a Plazma Center marketing asszisztense. 

 

További programok »

FEL