Kis pólingok a Kis-Sárréten

2019. április 16. 08:38 | behir

A kis pólingok a tavaszi és őszi vonulási időszakban százas nagyságrendű egyedszámban keresik fel a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületét.

Ez a lile alkatúak rendjébe tartozó madár a régióban főleg halastavakon illetve gyepeken és mezőgazdasági területeken látható. Ez utóbbi helyeket kisebb-nagyobb, 10-40 egyedet számláló csoportokban keresi fel táplálkozás céljából, az éjszakákat jellemzően a számára kedvező vízállású halastavakon tölti.
 
A táplálkozó területeken gyakran együtt látható nagyobb termetű rokonával, a szélkiáltóval, közismertebb nevén a nagy pólinggal, de csoportosan általában csak a fajtársak mozognak együtt. A Kis-Sárréten leginkább Fancsikán, a Szalontai-legelőn, Mezőgyánban Kisgyanté és Eperjes területrészeken lehet őket megfigyelni.
 
A kis póling hazánkban nem költ, de rendszeres vonuló és átnyaraló példányok is előfordulnak. Költőhelye Eurázsia és Észak-Amerika sekély vizes-mocsaras tundra területein található.
 
Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park
 
 

További programok »

Életmód

Maradnak a 30 fok körüli maximumok

Maradnak a 30 Celsius-fok körüli maximumok. Sok lesz a napsütés, de többször lehetnek záporok, erős, viharos széllel kísért zivatarok - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.
2020. augusztus 9. 17:46
FEL