Királynőt kell legyőznie, aki kolbászkirály akar lenni

2022. szeptember 20. 06:18 | behir.hu

Fel kell kötniük a felkötnivalót – nem csak a kolbászt – azoknak a férfiaknak, akik kolbászkirályok szeretnének lenni az idei, jubileumi, 25. Jubileumi Csabai Kolbászfesztivál Nemzetközi Szárazkolbászversenyén.

Schäffer Ágnest, a Csabai Kolbászklub tagját koronázták meg tavaly, három éve Juhászné Varga Borbála győzött.
Eljött az idő, hogy idén a férfiak újra megmutassák, nem felejtettek el szárazkolbászt készíteni. Persze, ettől még újra nyerhet hölgy.

A lényeg: esély csak akkor van, ha a szakmai és médiazsűri elé kerül a termék. Ehhez pedig nevezni kell a portékával, mégpedig személyesen október 10-12-éig, 10 és 18 óra között a Csabai Rendezvénypajtában (5600 Békéscsaba, Gyulai út 65/1.) vagy postai úton 2022. október 10-éig ugyanerre a címre. A minősítést a kolbászkészítés szabványai szerint, a hagyományos házi szokások figyelembe vételével végzik a Csabai Rendezvénypajtában október 13-án, 11 órakor.

A verseny díjai – az Autós Nagykoalíció felajánlásával:

1. díj: 150 ezer forint készpénz + 150 ezer forint értékű hosszú hétvége 2 fő részére
2. díj: 100 ezer forint készpénz + 150 ezer forint értékű hosszú hétvége 2 fő részére
3. díj: 50 ezer forint készpénz + 150 ezer forint értékű hosszú hétvége 2 fő részére.

A nyertes versenyzők díjait a 25. Jubileumi Csabai Kolbászfesztivál ünnepélyes megnyitóján a CsabaParkban, a Mokry Sámuel sátor színpadán adják át október 20-án.

Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke, a szárazkolbászverseny szakmai zsűrijének elnöke elmondta, a zsűri sorszámozott minták alapján – tehát anonim módon – több lépcsőben dönt a legjobb versenymunkákról.  A bírálók a külső megjelenésre (szín, forma), a metszéslapra, a termék állományára 10-10, az ízre 20 pontot adhatnak.

Szinte laborként funkcionál ilyenkor a Rendezvénypajta, annyira tüzetesen vizsgálnak meg minden kolbászt a pontozók. Először egészben nézik meg a kolbászt, ahogy a boltokban, piacokon látják a vásárlók. A megvágása után nyílik meg a termék, látszik a hús és a szalonna aránya, a fűszerek összedolgozása. A kóstolásnál számít a termék karakteres íze, ugyanakkor a jó csabai kolbásznak ,,kerek” az ízvilága, tehát egyik fűszer sincs túlsúlyban.

További programok »

FEL