Kipecázzák a kupát

2016. május 19. 09:41 | Laczkó Viktória

96 órás, Fogd meg és engedd vissza elvre épülő, úgynevezett bojlis horgászversenyt rendeztek Békéscsabán, a Nagyréti-tavon. Három országból érkeztek a versenyzők, összesen 18 csapat vesz részt a vasárnap délig tartó megmérettetésen. 

Az első Nagyréti Carp Cup-on, vagyis a pontyfogó versenyen egy Békés megyéből elszármazott, jelenleg Angliában élő csapat tagjai fogták az első halat és büszkán újságolták, hogy 6 kilós, 61 dekás példány akadt a horgukra. Lemérték és visszaengedték a tóba.

- A csaliról csak annyit mondanék, hogy fűszeres bojlival fogtuk lebegtetve. Nagyon jó élmény volt kifogni - árulta el Nagy Tibor. 

Oláh Imre szervező  hangsúlyozta, Angliából származik a bojlis horgászat.

- Van olyan horgász, aki hazaviszi a halat, mi viszont védjük, becsüljük. Szeretnénk, minél nagyobbra nőjön és minél több bojlis horgász örömét lelje abban, hogy ha megtudja fogni különböző kilókban ugyanazt a halat - mondta Oláh Imre.

Békéscsabán, a Nagyréti-tóban lévő halállomány túlnyomó többségében pontyból áll. Az 5 és 17,70 kilogramm közötti egyedek összsúlya körülbelül 8,5 tonnát tesz ki. A szerencsén is, a tudáson is múlott, ki mit fogott. Az egyik versenyző, Sáfrány János például elmondta, két hete járt már a tavon. Az akkori teszthorgászaton 50 halatt fogott 42 óra alatt, ezek összesen 300 kilót nyomtak. Most is hasonló a cél.

Az egyik, romániából érkező csapat tagjai sem adják lejjebb.  Félix Oltyeánék 10-15 éve pecáznak együtt, de ehhez hasonló bojlis versenyekre 4 éve járnak közösen. Tavalyi az Európa kupán ötödik helyezést értek el. A csapat egyik tagja szerint Magyarországon jobb feltételek mellett indulhatnak, mert hazánkban kiegyenlítettebb, magasabb minőségű tavak vannak. A verseny vasárnap délig tart meg. A végén két kategóriában hirdetnek győztest: a legnagyobb és a legtöbb halat kifogó csapat vihet haza kupát.

FEL