Kinek jár fogyatékossági támogatás?

2021. szeptember 8. 18:48 | behir

Fogyatékossági támogatásra a 18. életévét betöltött súlyosan fogyatékos személyek szerezhetnek jogosultságot.

A fogyatékossági támogatás az esélyegyenlőséget elősegítő, havi rendszerességgel járó pénzbeli juttatás, melynek célja, hogy anyagi segítséggel járuljon hozzá a társadalmi hátrányok mérsékléséhez.

Súlyosan fogyatékos személynek a látási, hallási, értelmi, mozgásában fogyatékos, az autista, és a kromoszóma rendellenességgel született személy minősíthető, ha állapota tartós vagy végleges, és a fogyatékos személy önálló életvitelre nem képes, vagy mások állandó segítségére szorul. A súlyosan fogyatékos állapot megállapítását az orvos szakértői szerv végzi.

Nem jogosult fogyatékossági támogatásra az a súlyosan fogyatékos személy, aki vakok személyi járadékában, vagy magasabb összegű családi pótlékban részesül, illetve, aki után magasabb összegű családi pótlékot folyósítanak. Ha az érintett az ellátásokról lemond, a fogyatékossági támogatás megállapítható részére. Fontos tudni azt is, hogy megszűnik a támogatásra való jogosultság, ha a súlyosan fogyatékos állapot nem áll fenn, vagy a fogyatékos személy a felülvizsgálaton nem jelenik meg és távolmaradását nem igazolja.

A támogatás havi összege idén a fogyatékosságtól függően 24.141 forint, vagy 29.713 forint, amelyet évenként a nyugdíj emelésére vonatkozó szabályai szerint, azzal megegyező mértékben emelnek.

A fogyatékossági támogatás iránti igényt a "Kérelem fogyatékossági támogatás megállapítására" című nyomtatványon lehet előterjeszteni az igénylő lakóhelye, tartózkodási helye szerint illetékes kormányhivatalnál, Békéscsabán a Szabadság tér 7-9. sz. alatti ügyfélszolgálaton (bejárat a Posta köz felől), valamint a kormányablakokban. A kérelem elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül is benyújtható. 

Dávid Ferenc főosztályvezető

Békés Megyei Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály     

További programok »

Itthon

Vetélkedővel hozták közelebb az egészségügyet a középiskolásokhoz

A Szenvedélyünk az egészség elnevezésű vetélkedőt 28 évvel ezelőtt találták ki a Békéscsabai Védőnői szolgálat munkatársai azért, hogy a középiskolán kívül is hasznos információhoz juttassák a fiatalokat. A rendezvénynek idén a Csabagyöngye Kulturális Központ adott otthont, két év kihagyást követően.
2022. május 16. 16:54
FEL