Fontos tudnivalók a fogyatékossági támogatás igényléséről

2022. augusztus 20. 06:25 | behir

Fogyatékossági támogatásra a 18. életévüket betöltött súlyosan fogyatékos személyek lehetnek jogosultak. A támogatás nem jár alanyi jogon, azt igényelni kell.

A fogyatékossági támogatás az esélyegyenlőséget elősegítő, havi rendszerességgel járó pénzbeli juttatás, melynek célja, hogy anyagi segítséggel járuljon hozzá a súlyosan fogyatékos állapotból eredő társadalmi hátrányok mérsékléséhez.

Súlyosan fogyatékos személynek a látási, hallási, értelmi, mozgásában fogyatékos, az autista, és a kromoszóma rendellenességgel született személy minősíthető, ha állapota tartós vagy végleges, és a fogyatékos személy önálló életvitelre nem képes, vagy mások állandó segítségére szorul. A súlyosan fogyatékos állapot megállapítását az orvos szakértői szerv végzi.

Nem jogosult fogyatékossági támogatásra az a súlyosan fogyatékos személy, aki vakok személyi járadékában, vagy magasabb összegű családi pótlékban részesül, illetve, aki után magasabb összegű családi pótlékot folyósítanak. Ha az érintett az ellátásokról lemond, a fogyatékossági támogatás megállapítható részére. Fontos tudni azt is, hogy megszűnik a támogatásra való jogosultság, ha a súlyosan fogyatékos állapot már nem áll fenn, vagy a fogyatékos személy az elrendelt felülvizsgálaton nem jelenik meg és távolmaradását nem igazolja.

A támogatás havi összege idén júliustól a fogyatékosságtól függően 26 812 forint, vagy 33 002 forint, amelyet évenként a nyugdíjemelésre vonatkozó szabályok alapján, azzal egyező mértékben emelnek.

A fogyatékossági támogatás iránti igényt a "Kérelem fogyatékossági támogatás megállapítására" című nyomtatványon lehet előterjeszteni az igénylő lakóhelye, tartózkodási helye szerint illetékes kormányhivatalnál, Békéscsabán a Szabadság tér 7-9. szám alatti családtámogatási ügyfélszolgálaton (bejárat a Posta köz felől), valamint a kormányablakokban. A kérelem elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül is benyújtható.

 

Dávid Ferenc főosztályvezető

Békés Megyei Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály

 

További programok »

FEL