A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) szerint az új szabályozás révén a tanulók fókuszált ismeretanyaggal szerezhetnek új tudást, ami különösen fontos az olyan szektorokban, ahol az azonnali szaktudás iránti igény folyamatosan növekszik. Fontos, hogy a mikrotanúsítvány nem ad önálló szakképzettséget, hanem a szakképzésben megszerezhető szakmák, szakmai ismeretek kiegészítésére, frissítésére szolgál. Ilyenek lehetnek például az informatikai területen a felhőalapú szolgáltatások használatára vagy a mesterséges intelligencia alkalmazására vonatkozó ismeretek, a turizmus és vendéglátás területén a mikrotanúsítvány igazolhatja a barista- vagy mixeralapismeretek, a gépjárműiparban pedig akár az elektromos autók karbantartására vonatkozó ismeretek elsajátítását.
A rendelet egy új szakmával és egy új szakmairánnyal is bővítette a választható képzések körét - közölte a szaktárca. Az állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági technikus szakma bevezetését a közelmúltban hazánkban felbukkant ragadós száj- és körömfájás megbetegedés indokolta. A képzés célja, hogy növelje a járványügyi felkészültséget és hozzájáruljon az élelmiszerlánc biztonságához.
Hozzátették, az adó- és vámhatósági ügyintéző szakmairány a közszolgálati technikus képzésen belül jelenik meg, és a pénzügyi, közigazgatási területek speciális munkaerőigényeire ad választ.
– A módosítások célja, hogy a szakképzési rendszer még rugalmasabban reagálhasson a gazdaság gyorsan változó igényeire, és ennek eredményeként a tanulók korszerű, versenyképes tudással léphessenek be a munkaerőpiacra – hangsúlyozta a módosítás kapcsán Varga-Bajusz Veronika felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, fiatalokért felelős államtitkár a közlemény szerint.
Hozzátette: a megújult szakképzési rendszer egyszerre kínál lehetőséget a gyors munkaerőpiaci elhelyezkedésre és a felsőoktatás irányába történő továbbtanulásra is.
Forrás: MTI/KIM