Kick-box Világbajnokságot tartanak Magyarországon 2017-ben

2016. november 13. 00:48 | Laczkó Viktória

A Kick-box Európa-bajnokság ideje alatt Mariborban tartotta ülését a WAKO (World Association of  Kick-boxing Organizations)  Világszövetség elnöksége, a Board is, melynek napirendi pontjai között szerepelt a 2017-es Kick-Box Világbajnokság rendezési jogáról szóló döntés. A rendezési jog elnyerése érdekében Magyarország is beadta a pályázatát, amelyről a WAKO elnöksége döntött egyhangúan.

A Board ülésen nem kevesebb, mint, 8 ország pályázatát kellett elbírálnia a WAKO elnökségének. Első körben a 4 legjobbnak ítélt kandidációt jutatta tovább az elnökség, ezek között a magyar pályázat is szerepelt. A második, végső körben már csak Bosznia-Hercegovina, Olaszország, Madagaszkár és Magyarország pályázata maradt. A szavazás az olimpia helyszínéről való szavazási szisztéma szerint történt, azaz minden elnökségi tag, minden országra szavazhat, majd a legkevesebb szavazatot kapó ország kiesik és így tovább, amíg csak egy, vagyis a győztes marad. 13 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül Magyarország nyerte el a 2017-es felnőtt Kick-Box Világbajnokság rendezési jogát!

Ebben nagy szerepe volt a Board-ba delegált magyar képviselő Király István , a magyar szövetség alelnöke  hatékony háttérmunkájának: - Egy éve dolgozom azon, hogy Magyarországra kerüljön a világbajnokság. Erre a mostani Európa-bajnokság tett pontot. Nyolc ország pályázott erre, s a második körbe négy ország jutott:Madagaszkár, Bosznia-Hercegovina, Olaszország és Magyarország. Az olimpia szisztéma szerint ment a választás, vagyis mindenki szavazott az első körben, s aki a legkevesebb szavazatot kapta, az kiesik. A második körben szintúgy. A végén, a Boardban  Magyarország 13:0 arányban nyert Olaszországgal szemben s így megszereztük a világbajnokságot. Nagy sportdiplomáciai siker született. Néhai elnökünk, Dr.Leyrer Richárd  emlékének is tisztelgünk ezzel az óriási eredménnyel.

Ezzel a döntéssel nagy lehetőséget kapott a magyar kick-box sport. Emellett azonban - feltételezve egy budapesti rendezésű 2024-es Olimpia elnyerését – arra is lehetőség nyílhat, hogy a kick-box sport meghívott sportágként megjelenhessen az Olimpián.

Galambos Péter, a Magyar Kick-box Szövetség  elnöke érthető módon örömmel, s a rá jellemző visszafogottsággal nyilatkozott a számunkra oly fontos döntésről:
- Amikor megpályáztuk az 2017-es Világbajnokság rendezési jogát, akkor annak is tudatában voltunk, hogy a VB szorosan kapcsolódhat a 2024-es budapesti olimpiai kandidációhoz. Az Olimpia helyszínének kérdésében 2017 szeptemberében történik döntés. Ahhoz, hogy ezt a kandidációs folyamatot mi is támogathassuk egy jól szervezett Világbajnoksággal, most kellett beadnunk igényünket. Ezen túlmenően azt is tudtuk, hogy egy sikeres VB-vel megnyílhatna a lehetőség arra, hogy a kick-box meghívott sportágként jelenhessen meg a 2024-es Budapesti Olimpián. Ezen meggondolások alapján, nekünk – előre gondolkodva - most kellett a jövő évi Világbajnokság rendezési jogát megszerezni. A mi pályázatunknak az volt a hangsúlyos eleme, hogy a budapesti kick-box VB-vel megnyílhat a lehetőség a kick-box sport meghívására az olimpiai műsorba. Ezek után nem meglepő, hogy a magyar sport mostani első embere Dr. Szabó Tünde államtitkár asszony, támogató levéllel segítette a világbajnokság rendezési jogának megszerzéséért folytatott harcunkat megszerzését.

- A májusi, budapesti Világkupa ettől függetlenül megrendezésre kerül?

- Természetesen, hiszen ez egy öt évre elnyert project. Továbbra is magas színvonalon igyekezünk megrendezni ezt a versenyt, hiszen a Budapesti Világkupa a WAKO összesen négy világkupájának egyike! Azt vállaltuk, hogy öt éven keresztül megrendezzük, és teljesítjük a világkupa-rendezés szigorú feltételeit! Meg kell és meg akarjuk csinálni és e mellé vállaltuk el a Világbajnokság megrendezését. Úgy gondolom, hogy lesz teendőnk a jövő évben!

A döntés jelentőségét az is jelzi, hogy a magyar szövetség eddig két alkalommal rendezhetett világbajnokságot, mind a két alkalom emlékezetes esemény maradt. 1985-ben,a Budapest Sportcsarnokban megszületett a magyar kick-box sport első világbajnoki címe a full-contactos Hanák Antal jóvoltából. A 2005-ben Szegeden megrendezett világbajnokságot sok éven át emlegették szuperlatívuszokban, mint követendő példát a WAKO világszövetségben. 2017-ben Point-fighting, kick-light , full-contact és zenés formagyakorlatban rendezzük a világbajnokságot, márpedig a magyar point-fighting válogatott jelenleg talán a Világ legjobbja. Természetesen a többi szabályrendszer magyar válogatottjainak is szárnyakat ad majd a hazai pálya  és a hazai közönség buzdítása. Vagyis minden adott a következő sikertörténethez.

A magyar kick-box  sportdiplomáciai erejét jól mutatja, hogy a Magyar Kick-box Szövetség közbenjárása nyomán, Dr. Kamuti Jenő javaslatára a Nemzetközi Olimpiai Bizottság  Fair Play Bizottságának budapesti tisztújító közgyűlésén hivatalosan is elismert teljes jogú tagjává választotta a WAKO Világszövetséget. Ez a hivatalos tagság nagy lépés a NOB általi elismertséghez, hiszen mi, a WAKO már egy NOB bizottság hivatalos tagjaként, közelebb kerültünk a végső befogadáshoz. A WAKO vezetői köszönetüket fejezték ki a Magyar Szövetségnek, amely tevékenyszerepet játszott a tagság elnyerésében.

Mariborban, a WAKO Európa-bajnokság ideje alatt került megrendezésre a WAKO Europe rendkívüli közgyűlése, melynek napirendjén, többek között 2 új elnökségi tag megválasztása is szerepelt. Az elnökségi tagi pozíciókra 7 pályázat érkezett és a közgyűlésnek volt feladata eldönteni, hogy a jelentkezőkből ki lesz az a két fő, aki 2016-tól hivatalosan is a WAKO Europe Elnökségének (Board) teljes jogú tagja lesz. Jelentős és az egész magyar kick-box sport számára fontos sportdiplomáciai sikerként könyvelhető el, hogy a jelenlévő 32 ország szavazataiból 28-at megszerezve, az egyik elnökségi tagi pozíciót Király István, a Magyar Szövetség által javasolt jelölt nyerte el.

 

 

 

 

További programok »

FEL