Kiállítással emlékeztek Ezüst Györgyre

2017. október 19. 15:26 | Szabó Rita

A Magyar Festészet Napja alkalmából a Békéstáji Művészeti Társaság kiállítással állított emléket az idén júniusban elhunyt Ezüst Györgynek a Csabagyöngye Kulturális Központban.

Lonovics László, a társaság elnöke, Szarvas Péter polgármester, valamint dr. Cs. Tóth János művészeti író a tárlat megnyitóján kiemelték, hogy Ezüst György meghatározó személyisége volt a magyar festészetnek és az is marad. Olyan Békéscsabához kötődő alkotó volt, akinek a munkáin keresztül kifejezően be lehet mutatni, milyen is az alföldi festészet, milyen a sok témát feldolgozó, sok technikát alkalmazó magyar festészet.

– Ezüst György, a Békéstáji Művészeti Társaság örökös tagja mindig szeretettel jött Békéscsabára, és szinte mindig olyan képeket hozott a kiállításainkra, amelyek kifejezték az ő „csabaiságát”. Nagyon szerette a várost, Jaminában nőtt fel. Mokos Józseftől tanulta a szakma alapjait. Olyannyira szerette és tisztelte mesterét, hogy több iskolán túl is úgy fogalmazott: még mindig abból táplálkozik, amit Mokos Józseftől tanult – mondta el dr. Cs. Tóth János.

Várkonyi János festőművész szakmai szemmel nézte végig a kiállítást.

- A képein az alföldi hagyományok is megjelennek. Piktúráin szép síkban, rohanó lovak, a tanyavilág és a népi emlékek is Csabára és erre az alföldi tájra emlékeztetnek - foglalta össze élményeit az egykori pályatárs munkáiról.

Ezüst György, amikor csak megjelent Békéscsabán, emberként és művészként is a festészetet reprezentálta. Művésztelepeket szervezett, rajzszakkört vezetett, és ezt folytatta Budapesten is. A világ szinte összes szegletébe eljutottak a képei, és itthon is számos helyen megtalálhatók a munkái. Támogatta a fiatalokat, és aktív résztvevője volt például a Csabai Kolbászfesztiválnak is, ahol többször ott láthattuk a kolbászgyúrók között.

Az Ezüst Györgynek emléket állító kiállítás a Csabagyöngye Kulturális Központ Békéstáji Galériájában tekinthető meg november 18-áig.

 

 

FEL