Ki jogosult fogyatékossági támogatásra?

2019. október 11. 12:48 | behir

Fogyatékossági támogatásra a 18. életévét betöltött súlyosan fogyatékos személyek szerezhetnek jogosultságot.

A fogyatékossági támogatás az esélyegyenlőséget elősegítő, havi rendszerességgel járó pénzbeli juttatás, melynek célja, hogy anyagi segítséggel járuljon hozzá a társadalmi hátrányok mérsékléséhez.

Súlyosan fogyatékos személynek a látási, hallási, értelmi, mozgásszervi fogyatékos, az autista, és a kromoszóma rendellenességgel született személy minősíthető, ha  állapota   tartós   vagy   végleges,   és  a   fogyatékos   személy   önálló életvitelre nem képes, vagy mások állandó segítségére szorul. A súlyosan fogyatékos állapot megállapítását az orvos-szakértői szerv végzi.

Nem jogosult fogyatékossági támogatásra az a súlyosan fogyatékos személy, aki vakok személyi járadékában, vagy magasabb összegű családi pótlékban részesül, illetve aki után magasabb összegű családi pótlékot folyósítanak, de ha az érintett az ellátásokról lemond, a fogyatékossági támogatás megállapítható részére. Fontos tudni azt is, hogy megszűnik a támogatásra való jogosultság, ha a súlyosan fogyatékos állapot nem áll fenn, vagy a fogyatékos személy a felülvizsgálaton nem jelenik meg és távolmaradását nem igazolja.

A támogatás havi összege idén a fogyatékosságtól függően 22.373 forint, vagy 27.537 forint, amely évenként a nyugdíj emelésére vonatkozó szabályai szerint, azzal megegyező mértékben emelésre kerül.

A fogyatékossági támogatás iránti igényt a "Kérelem fogyatékossági támogatás megállapítására" című nyomtatványon lehet előterjeszteni az igénylő lakóhelye, tartózkodási helye szerint illetékes megyeszékhely szerinti járási hivatalnál, Békéscsabán a Szabadság tér 7-9. sz. alatti ügyfélszolgálaton (bejárat a Posta köz felől). Az igényléssel kapcsolatos hasznos információk érhetők el a Békés megyei járási hivatalok honlapján: http://www.bekesijarasok.hu/fogyatekossagi-tamogatas-igenylese 

Dávid Ferenc főosztályvezető

Békéscsabai Járási Hivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály

További programok »

Itthon

Opauszki Zoltán: Öt-hét éven belül akár szintet ugorhatunk a turizmusban

A Békéscsabai Turisztikai Egyesület a közelmúltban tartotta közgyűlését a Szlovák Tájházban, ahol megtárgyalták Békéscsaba turizmusfejlesztési koncepcióját is. Az egyesület elnökével, Opauszki Zoltánnal erről, valamint a térségben rejlő turisztikai lehetőségekről beszélgetett a 7.Tv Csabai Forgatag című műsorában Csiffáry Zsuzsanna műsorvezető.
13:47
FEL