Kézmosás-oktatási világrekord kísérletet tettek

2016. május 5. 15:00 | Laczkó Viktória

128 iskolából több mint húszezer diák vett részt az kézmosás-oktatási világrekord kísérleten. A szervezők a kézmosás helyes technikáját tanították meg a gyerekeknek a kéztisztaság világnapja alkalmából.

A mai napon az ország több intézményében egyszerre sajátították el a kézmosás elméleti lépéseit a diákok. A kísérlethez Békés megyéből hat iskola csatlakozott, közel 300 diákkal. A gyulai Karácsonyi János Általános Iskola 50 tanulója vett részt a közös oktatáson. A jelenlegi rekordot Glasgow tudja magáénak, ahol 3039 diák vett részt egyszerre az oktatáson. A magyar iskolások jó eséllyel indulnak, hiszen 128 iskola, húszezer diákja regisztrált előzetesen.

Dr. Maráczi Gabriella, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Népegészségügyi Főosztály főosztályvezető-helyettese elmondta: „Úgy gondolom, hogy Semmelweis utódai nem engedhetik meg maguknak, hogy ne Magyarország tartsa a kézmosás világrekordját. Semmelweis Ignác azt mondta, hogy az én tanításom nem arra van ítélve, hogy könyvtárak porában penészedjen, hanem hogy az beépüljön a gyakorlati életbe. Ehhez próbálunk meg a mai napon egy nagy lépést megtenni.”

A kézmosás mellett egyéb személyi higiénés szokásokat is elsajátítottak a fiatalok. Három helyszínen zajlottak az események Gyulán. A Karácsonyiban 9-12 éves gyerekek vettek részt a rekordkísérletben. "Nagyon hasznos tartom ezt a mai rendezvényt, hiszen a nevelési elveinkkel teljes mértékben összeegyeztethető, illetve az iskolának a pedagógiai programjának szerves részét képezi az egészségfejlesztéssel kapcsolatos feladatoknak az ellátása, a figyelem felhívása a gyermekek számára. Külön öröm számunkra, hogy ennek a rekordkísérlet során pluszban fölhívhatjuk a gyermekek figyelmét a kézmosás fontosságára, illetve ezáltal a betegségeknek a megelőzésére." - mondta el Gajdáné Szűcs Viktória intézményvezető. 

A rekordkísérlet hitelesítésének szigorú szabályai vannak, például kamerával rögzített felvételek, fotók, független tanúk és dokumentáció szükséges hozzá. A rekordkísérlet átfutási ideje körülbelül egy év, így legkésőbb jövő ilyenkor tudhatják meg a résztvevők, hogy elérték-e a céljukat.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Népegészségügyi Főosztály szervezésében létrejött rendezvény egy másik célja az e-Bug nevű program népszerűsítése volt. A tudományos alapokon nyugvó oktatási eszköz játékos tanulással segíti a diákoknak elsajátítani a megfelelő személyi higiénés szokásokat, a felelős szexuális élet feltételeit, a tudatos antibiotikum használattal és a védőoltásokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

FEL