Kezdődhet a maszkabál?

2016. február 3. 07:00 | behir.hu

Régi hagyomány, hogy farsang idején ijesztő álarcokkal, csörgőkkel, mulatozással igyekszünk elűzni a telet. A maszkos alakoskodás Békéscsabán is ősi gyökerekhez nyúlik vissza. Éppen ezért a Meseház és a Munkácsy Mihály Múzeum is ehhez kapcsolódó foglalkozásokkal várja az érdeklődőket, ahol a farsangi álarcok mellett fából készült csörgőkkel, kelepelőkkel üdvözlik a tavaszt.

Farsang a tavaszvárás ünnepe, és olyan szokások kapcsolódnak hozzá, melyekkel az emberek évről-évre elkergethetik a telet és örömmel üdvözölhetik a tavaszt. A maszkos alakoskodás is ehhez a néphagyományhoz fűződik.

 - A téltemetést, az elűzést szimbolizálják ezek a népi hagyományok. A busóknál például mai napig élő régi szokás, hogy gyönyörűen faragott fa maszk mögé bújnak. Más településeken pedig egykor a férfiak nőknek, a nők pedig férfiaknak öltöztek és bekormozták, vagy bepirosították arcukat, így próbáltak láthatatlanná, felismerhetetlenné válni - tudtuk meg Martyin Emíliától, a Munkácsy Mihály Múzeum muzeológusától.

A Munkácsy Mihály Múzeumban a még félkész farsangi kellékek már várják, hogy hétvégén a gyerekek keze alatt életre kelhessenek, hiszen most szombaton rendhagyó farsangi játszóházzal lepik majd meg a gyerekeket.

A Meseházban, Selmeczi Ágnes minden évben különleges kasírozott maszkokkal készül az óvodás és iskolás csoportoknak. Idén a mohácsi busójárás lesz a téma, és ehhez kapcsolódnak a február 6-i farsangi foglalkozások is, ahol kicsik és nagyok együtt készíthetik el az idei farsangi álarcukat.

Vágvölgyi Nóra

FEL