Kevesebb mint hétszáz férőhellyel bővültek a bölcsődék

2019. április 23. 18:33 | behir

A KSH tanulmánya rámutat, hogy a 2017-ben meghirdetett bölcsődefejlesztési program lassan halad, és a kisebb kapacitású intézménytípusok még mindig alacsony férőhelyszámmal kínálnak elhelyezési lehetőséget a kisgyermekeseknek. 

Tavaly május végéig egy év alatt 694-gyel nőtt a férőhelyek száma a kisgyermekek napközbeni ellátására szakosodott intézményekben, a zsúfoltság miatt Budapesten minden negyedik jelentkezőt elutasították – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból. A bölcsődei ellátáson belül legdinamikusabban a minibölcsődék gyarapodtak.

A hagyományos bölcsődei ellátást nyújtók körében létesült 608 új férőhely bőven ellensúlyozta a családi bölcsődék 182 férőhelyes csökkenését. Míg 2017-ben 46 475 férőhely volt a különböző bölcsődei ellátási formákban, 2018-ban már 47 169.

Tavaly 44,5 ezer kisgyerek napközbeni ellátását 765 bölcsőde, 85 minibölcsőde, 927 családi bölcsőde és nyolc munkahelyi bölcsőde biztosította – összegezte a KSH. Az elemzés szerint a 2017-ben meghirdetett bölcsődefejlesztési program – mely szerint minden olyan településen gondoskodni kell ellátásról, ahol negyvennél több három év alatti gyermek él, vagy legalább öt gyerek szülei igénylik az ellátást – lassan halad, és a kisebb kapacitású intézmények még mindig alacsony férőhelyszámmal kínálnak elhelyezési lehetőséget.

A jogszabály először 2018 végéig adott lehetőséget a bölcsődefejlesztésekre, de a határidőt két évvel meghosszabbították.
Tavaly újonnan az országban csaknem 32 ezer gyermeket vettek fel bölcsődékbe. Az ellátórendszer kapacitása és az igények közötti területi egyenlőtlenséget mutatja, hogy az elutasítások mellett a működő férőhelyek száma országosan 2592-vel meghaladta a beíratott gyermekek számát.

 

Forrás: Világgazdaság

További programok »

Itthon

Extrém magas lehet a pollenkoncetráció

A következő napokban várhatóan tovább emelkedik a parlagfű pollenkoncentrációja: országszerte elérheti a nagyon magas szintet, sőt az erősen fertőzött területek közvetlen környezetében extrém magas is lehet – közölte a tisztifőorvos hétfőn a Facebook-oldalán.
07:39
FEL