Csak semmi pánik: Kevesebb lehet a jégkrém idén nyáron

Idén jégkrémhiány várható egész Európában. Az okok a megugró keresletre, a munkaerőhiányra, valamint a dráguló és nehezen beszerezhető alapanyagokra vezethetőek vissza.

Habár a jégkrémek eljutnak majd az üzletekbe, a nagy meleg miatt az emberek többet vásárolnak belőle, így a boltok hamar kifogyhatnak a készletekből – írja a Világgazdaság.

Az alapanyagok beszerzésének egyik legnagyobb akadálya azonban, hogy a globális felmelegedés miatt kialakuló szélsőséges időjárás miatt hiány lesz néhány gyümölcsből. Magyarországon az elmúlt években annyira megváltoztak a klimatikus viszonyok, hogy ez már nem kedvez például a bogyós gyümölcsök (például a málna, a szeder és a fekete ribiszke) termesztésének. Ezek a növények nem bírják a száraz és forró nyarakat, a málna és a szeder pedig különösen érzékeny, ugyanis a meleg és csapadékos idő kedvez a szürkerothadás betegség terjedésének.

Az összefoglaló szerint a másik probléma a munkaerőhiány: a málnának és a szedernek sokkal nagyobb a munkaerőigénye, mint más szántóföldi növényeknek, ráadásul a földeken csak néhány hónapig végezhető munka, egymástól távol eső intervallumban, így a termelők egyre nehezebben találnak dolgozót.

Más alapanyagok ára is változott. A vanília ára például rengeteget emelkedett az elmúlt évekhez képest: egy kiló most annyiba kerül, mint egy kiló ezüst – írja az index. A vanília nagyhatalomnak számító Madagaszkárnak eddig csak a mesterséges vanilin volt a konkurenciája, viszont az egészséges táplálkozás népszerűbbé válásával a szigetország újra átvette az irányítást, ami az alapanyag drágulásával járt.

Az alapanyagköltségek megugrása a termékek árára is hatással lesz, így idén a vásárlóknak többet kell majd fizetniük a jégkrémért.

Megosztás:

Címke: , , ,