Kevesebb betörés, több közúti baleset - mérlegelt a rendőrség

2016. február 11. 10:43 | Balázs Anett

Kevesebb lopás és betörés, viszont több rablás és közúti baleset történt a múlt évben, mint 2014-ben. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szerdán értékelte 2015. évi tevékenységét, melyen a megyei rendőrkapitány, dr. Polyák Zsolt részletesen ismertette a megye közbiztonsági helyzetéről az adatokat. 
Az állománygyűlés kezdetén az országos rendőrfőkapitány elismerésben részesítette azokat a rendőröket, akik a február 5-én, Gyulán történt emberölés felderítésében közreműködtek. Dicséretben és jutalomban részesült Tóth Csaba r. alezredes, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályvezetője, dr. Zsóri Attila r. őrnagy, a Gyulai Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője és Medve Zoltán r. zászlós, a Gyulai Rendőrkapitányság körzeti megbízottja. A bűncselekményhez kapcsolódó kommunikációs feladatok példaértékű elvégzéséért elismerésben részesült dr. Vargáné dr. Szombati Andrea r. őrnagy, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője is.

A tájékoztatón többek között kiderült, hogy az elmúlt években a lopások, a lakásbetörések és a rongálások száma folyamatosan csökkent. A rablások száma viszont 2015-ben az előző évihez viszonyítva 11-el emelkedett, ugyanakkor az ilyen eljárásokban a Békés megyei rendőrség eredményes nyomozása országosan élenjáró.
– A megye valamennyi településén azonos közbiztonságot, közrendet tudjunk garantálni. Valamennyi állampolgárnak és családjának szubjektív közbiztonságát erősítsük. Ez volt a legfőbb célunk. Azt gondolom sikerült megvalósítani, hiszen a bűncselekmények száma Békés megyében mintegy 2,1 százalékkal csökkent 2014-hez képest – tájékoztatott dr. Polyák Zsolt r. dandártábornok, rendőrségi főtanácsos, megyei rendőrkapitány.

A személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetek száma a 2014. évi 575-ről 2015-ben 609-re nőtt. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság kiemelt céljának tekinti, hogy a kedvezőtlen tendenciát, megállítsa, a közlekedők figyelmét felhívja a szabályok betartására. A kábítószerekkel kapcsolatos bűncselekmények esetében is egyre eredményesebben nyomoznak.
– Hét esetben eredményesen fejeztünk be eljárást terjesztői magatartással, tehát klasszikus kábítószerrel elkövetett terjesztői magatartással. Ez az előző évi befejezett bűncselekmények számát meghaladja. Ez is jelzi azt, hogy felfokozottabb, sokkal jobban koncentrált bűnügyi és közbiztonsági tevékenységet folytatunk – árulta el dr. Kis Péter r. ezredes, rendőrségi főtanácsos, bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettes.

Az értékelésen felmerült a megye illegális bevándorlással kapcsolatos kérdése is. A megyei rendőrkapitány arról tájékoztatott, hogy megyénkben 2015-ben nem volt változás 2014 évhez képest. Az idei évre vonatkozóan dr. Polyák Zsolt elmondta, eddig nincsenek olyan adataik, hogy az illegális bevándorlás Békés megyét veszélyeztetné, de mindenre felkészültek és a rendőrségnek megvannak azok a feladatterveik, amely alapján garantálni tudják a közbiztonságot.

FEL