Két egészségügyi dolgozó festményeiből nyílt kiállítás a gyulai kórházban

2023. március 17. 12:20 | Kovács Andrea

Két kórházi dolgozó, Vinczéné Sáró Erzsébet és Gesznerné Fehér Andrea alkotásaiból nyílt kiállítás csütörtök délután a Békés Megyei Központi Kórház Pándy Galériájában.

– Ezek a kedves alkotások melengetik az ember szívét, és úgy gondolom, hogy azok az egészségügi dolgozók, akik szabadidejükben művészetttel foglalkoznak és ilyen szépet tudnak alkotni, mint a festményeiket most a nagyközönségnek is megmutató két hölgy, az emberekkel való kapcsolata is kiváló lehet, s ez a munkájukra is pozitív hatással van – hangsúlyozta köszöntőjében Hack Gabriella, a Békés Megyei Központi Kórház Humánpolitikai és Titkársági Osztályának vezetője.

A kiállítást megnyitó Béres Ildikó az amatőr szó latin amator (valamit szerető, kedvelő) eredetére hívta fel a figyelmet.

– Azok, akik a művészi pályát nem foglalkozásszerűen kezdik, mindenképpen a szeretet alapján kezdenek el alkotni, mert először önmaguknak akarnak örömöt szerezni, aztán meglátva a másokra gyakorolt hatását, már a könyezetüket is boldogá szeretnék tenni műveikkel. Ennek tudatában az amatőr kifejezés felértékelődik és egyértelművé válik, hogy nem azonos a képzetlennel vagy hozzá nem értővel – fogalmazott.

Vinczéné Sáró Erzsébet számára a kórház már gyermekkorában is meghatározó volt, hiszen orvos szülei révén az intézmény területén nevelekedett. Később ő is az egészségügyi pályára lépett,  42 évig dolgozott a kórházban.

 

 Fotó: behir.hu/Petró Zsolt

 

– Nyugdíjazásom után nyílt rá lehetőségem, hogy az alkotásnak szenteljem minden szabadidőmet. Ennek kapcsán beíratkoztam Budapesten egy festő- és rajz intézménybe, amelynek most a negyedik éves hallgatója vagyok. Itt megtanultam szinte minden rajzolási és festési technikát, és elkezdtem egy oktatói képzést is, amelyet nemsokára elvégzek, s alig várom már, hogy taníthassam is amit elsajátította. A kiállításra 16 képet hoztam el, és igyekeztem a képeimet úgy összeválogatni, hogy minél több művészeti technikát tudjak bemutatni rajtuk keresztül – mondta el Vinczéné Sáró Erzsébet.

Mentoráltja, Gesznerné Fehér Andrea 18 éve dolgozik a Békés Megyei Központi Kórházban, jelelnleg a tüdőkórház légzésrehabilitációs csapatát erősíti. 

 

 Fotó: behir.hu/Petró Zsolt

 

– Festményeimben leginkább a természet van jelen, de most már a portrérajzolás felé is tekintgetek. Nagyon szeretünk kirándulni a párommal, nagyon szeretem a természetet, amely kikapcsolódást jelent számomra, és a most kiállított 21 képemben is ezt szeretném visszatükrözni, a közönség részére visszaadni – mondta el az alkotó

Az alkotások még egy hónapig láthatóak a Békés Megyei Központi Kórház Pándy galériájában. 

További programok »

Gyula

FEL