Két békéscsabai sportoló is ott lesz a riói olimpián

2016. február 29. 11:36 | Balázs Anett

A közelgő, portlandi fedett pályás atlétikai világbajnokságra négy fős magyar csapat indul, melynek két tagja békéscsabai. Márton Anita súlylökő és Baji Balázs gátfutó kiváló eredményei a Békéscsabai Atlétikai Club munkáját is dicsérik. Az egyesület sűrű versenyprogram elé néz, melynek csúcspontja a sportolók riói olimpián való részvétele.

Baji Balázs gátfutó lengyelországi versenyének felidézésével kezdődött a Békéscsabai Atlétikai Klub tájékoztatója. Az ország legjobbjának minősített klub méltán büszke az eddig elért eredményekre, hiszen a tavalyi évben két sportoló, Baji Balázs és Márton Anita is kvalifikált a riói olimpiára. Gyulai Márton, a Magyar Atlétikai Szövetség szerint az országban egyedülálló a klub tevékenysége.

- Azok az eredmények, amik a békéscsabai atlétikai klubtól származnak az elmúlt 2-3 esztendőben most már tényleg párját ritkítják országszerte. Amit Baji Balázs és Márton Anita letett az asztalra, és itt nem csak az országos csúcsaikra gondolok, hanem hogy a világversenyeken hozzák ki magukból a legjobb teljesítményt. Az a céltudatosság, amivel felkészülnek, az nagyon örömteli mind az atlétikai szövetség, nekünk atlétikai rajongók számára – fogalmazott Gyulai Márton.

Márton Anita súlylökő, eddigi pályafutásának legjobb évét zárta 2015-ben. Márciusban aranyérmet szerzett a fedett pályás atlétikai Európa-bajnokságon, majd augusztusban, a szabadtéri Világbajnokságon új országos csúccsal a negyedik lett Pekingben. Most újabb nagy versenyek előtt áll, jelenleg a portlandi fedett pályás világbajnokságra készül.

- A világbajnokság után egy újabb felkészülési időszak következik. Ez ugye már egy kicsit tarkítva lesz versenyekkel, hiszen reményeim szerint az összes Gyémánt Liga versenyre meghívást kapok. Július elején van az Európa-bajnokság Amszterdamban, ami egy ugródeszka lesz az olimpia előtt, hiszen a formaidőzítést oda tervezzük az olimpiára, hogy ott a lehető legjobb eredményt érhessem majd el – árulta el Marton Anita, Európa-bajnok súlylökőnk.

A Békéscsabai Atlétikai Club sűrű év elé néz és rendületlenül bízik a további sikerekben - fogalmazott Tóth Sándor. A két legfontosabb esemény, a portlandi fedett pályás világbajnokság, illetve a riói olimpia, amelyeken a klub két kiváló sportolója, Márton Anita és Baji Balázs is képviseli a magyar színeket.

- Utána egy nagy világverseny, az Európa-bajnokság lesz az olimpia előtt még július első felében. Bízunk benne, hogy itt Gregor László teljesíti a riói szintet és ő is utazik az Riói Olimpiára, illetve április 30-án Békéscsabán lesz nemzetközi gyaloglóversenyünk, ami szintén kvalifikációs verseny az olimpiára. Ott pedig Kovács Barbarát várjuk, hogy teljesítse a riói szintet – mondta el Tóth Sándor, a Békéscsabai Atlétikai Club ügyvezető igazgatója.

A megyeszékhely számára fontos a sport és a sportolók támogatása ezért a város, költségvetésének két százalékával járul hozzá a megfelelő háttér megteremtéséhez.

- Ez a közel 17 milliárdos városi költségvetés esetén ki lehet számolni, hogy több mint 300 millió forint. Ez pénzbeni támogatás és az infrastruktúra ingyen használatából adódik – avatott be a részletekbe Kiss Tibor alpolgármester.

A klub nem csak küldi a versenyzőket a világ minden tájára, de fogadja is őket onnan. Az április 30-ai gyalogló Országos Bajnokság szereplői mindkét nemben kvalifikálhatják magukat a riói olimpiára.

FEL