Két Békés megyei sporttehetséget is támogat idén a MOL Alapítvány

2020. június 17. 14:28 | behir

Közel száz tehetséges fiatal sportolót díjazott idén is a MOL Alapítvány összesen 32 millió forint értékben. Békés megyéből a kétegyházi Dékány Kinga párbajtőröző és Szél Anna Hella orosházi bírkózó nyerte el a támogatást.

A MOL Tehetségtámogató Program Sport pályázata elsősorban általános- vagy középiskolás diákoknak nyújt anyagi segítséget, akik tehetséges sportolók, és országos vagy nemzetközi versenyen is jó eredményeket értek el. Az útiköltségtérítésre, eszközvásárlásra vagy egyéb sportoláshoz köthető költségekre igénybe vehető támogatás a fiataloknak megfelelő hátteret jelent a további felkészüléshez. A támogatási keret összege nem változott, viszont a koronavírus-járvány miatti bizonytalanságok következtében felére esett vissza a beadott pályázatok száma.

A márciusban meghirdetett pályázatra a 10-18 évesek kategóriájában 378 pályázat érkezett be, ebből 85 pályázatot támogat az alapítvány – köztük három páros versenyzőt –, összesen 27 millió forint értékben. A 18 éven felülieknek szóló Sport Klasszis kategóriában kilenc fő kérelmét díjazták összesen 5 millió forint értékben. Így idén összesen 32 millió forintos támogatást nyújt az alapítvány közel száz kiemelkedő teljesítményű fiatal sportolónak – írja közleményében az alapítvány.

 

Dékány Kinga is a támogatott sportolók közt szerepel

 

A pályázatok három körös elbíráláson mentek keresztül, a végső döntést a MOL Alapítvány kuratóriuma hozta meg egy szakértői zsűri segítségével. A pályázatra bármilyen sportág versenyzői nevezhettek, amennyiben magyarországi sportegyesületnél leigazolt versenyzők, és országos vagy nemzetközi versenyeken kiemelkedő eredményeket értek el.

A támogatottak 37%-a budapesti, 63%-a vidéki sportegyesületnél sportol és 47 különböző sportágat képviselnek. A nyertes pályázók egynegyede a 10-14 éves korosztályból kerül ki. A nyertesek a támogatást előfinanszírozásként kapják meg és a 2020-21-es nyári- és téli versenyszezonban használhatják azt fel.

A COVID-19 járvány okozta bizonytalanságok miatt ebben az évben közel 50%-kal esett vissza a pályázati kedv. Mivel azonban a támogatási keret nagyságrendje nem változott, így idén is a tavalyihoz hasonló létszámban nyerhettek támogatást a pályázók.

A Sport 2020 nyertesei között találjuk többek között az ifjúsági olimpiai bajnok kardvívót Rabb Krisztiánt és a triatlinosta reménységet Kropkó Mártát.

A 18-23 év közöttiek Klasszis kategóriájában a beérkezett 30 pályázó közül a kuratórium 9 főt tudott támogatni a gyorskorcsolya, kajak, öttusa, sportlövészet, tenisz, triatlon vívás és vitorlázás sportágakban összesen 5 millió forinttal. Ezek a sportolók méltán voltak esélyesek a Tokiói Olimpiai részvételre. Köztük van többek között Kopasz Bálint, aki 22 évesen felnőtt világbajnok lett tavaly K1 1000 m-en.

„Ahogy az elmúlt években, idén is kihívás volt értékelni a pályázatokat, hiszen számtalan tehetséges, nagy lehetőségek előtt álló és már most is eredményes sportoló versengett a támogatásért. Nagy öröm számomra, hogy seregnyi sportágban rejlenek Magyarország aranytartalékai. A hagyományosan eredményes olimpiai sportágak mellett nyertes pályázatok születtek thai-bokszban, jiu-jitsuban és falmászásban is. Vannak olyan sportolók, akiknek évek óta követem a fejlődését, közéjük tartozik Rabb Krisztián ifjúsági olimpiai aranyérmes kardozó, és vannak olyanok, akiknek ezután fogom fokozott figyelemmel követni a pályafutását. Biztos vagyok benne, hogy sokat fogunk hallani a jövőben a MOL Alapítvány által támogatott fiatal sportolókról”– mondta Szilágyi Áron kétszeres olimpiai bajnok kardozó, a MOL Alapítvány jószolgálati nagykövete, a MOL Tehetségtámogató Program zsűritagja.

 


Dékány Kinga (19), párbajtőröző (Kétegyháza)

Többszörös korosztályos magyar bajnok. Minden idők legfiatalabb felnőtt egyéni bajnoka. Csapatban kadet Európa bajnok, egyéniben ezüstérmes, világbajnoki és Ifjúsági Olimpiai hetedik helyezett. Mind az egyéni, mind a csapatversenyeken dobogós helyezések várhatóak tőle a világkupa versenyeken, valamint az Európa- s Világbajnokságon is. A támogatásból sportruházati eszközöket szeretne vásárolni.


Szél Anna Hella, (19) bírkózó (Orosháza)

Anna 6 évesen kezdett birkózni bátyjai nyomán, kezdetben kénytelen volt fiúkkal edzeni. Jelenleg másodéves junior korú versenyző - eddig kilenc világversenyen indult, ahol 7 érmet ( 2 arany, 4 ezüst, 1 bronz) nyert és kétszer volt pontszerző (VIII.,IX.). Minden magyar bajnokságon amin elindult - legyen az junior, U23, felnőtt - aranyérmet szerzett. Az Ifjúsági Olimpia ezüstérmével a magyar birkózósport első ifjúsági olimpiai érmét szerezte. A támogatásból edzőfelszereléseket vásárol.


 

FEL