Készülnek a Helyi Választási Irodák a népszavazásra

2016. szeptember 16. 06:32 | behir.hu

Naponta átlagosan 85 menekültet fogott el idén a Határrendészet. Az Európai Bizottság azt tervezi, hogy egy meghatározott számítás alapján szétosztja a tagállamok között az Unióba érkező bevándorlókat. A magyar kormány ezért népszavazást kezdeményezett a kérdésben, amelyet október 2-ára írt ki a köztársasági elnök.

Békéscsabára is megérkeztek a szavazó urnák. Papír, fém és műanyag urnákkal is találkozhatnak majd a szavazók. Áder János köztársasági elnök október 2-ára tűzte ki a kormány által kezdeményezett népszavazást. Arra kérik a választókat, hogy még időben vizsgálják meg személyazonosító és lakcímet igazoló okmányaik érvényességét. Érvénytelen okmánnyal ugyanis a választópolgár nem szavazhat.

 - Felhívjuk a választópolgároknak figyelmét - amire minden egyes választás során fel szoktuk hívni -, hogy a választójog gyakorlása csak és kizárólag érvényes személyi okmányokkal történhet. Úgyhogy mindenki, aki szeretné gyakorolni a választójogát választás előtt ellenőrizze, hogy rendelkezik-e érvényes személyazonosító igazolvánnyal - hangsúlyozta Dr. Kiss Gyula, a Helyi Választási Iroda vezetőhelyettese.

Békéscsaba közigazgatási területén hatvannyolc szavazókört alakítottak ki. Aki a szavazás napján nem tartózkodik Magyarország területén, kérheti külképviseleti névjegyzékbe való felvételét. Az átjelentkezésre a választás hétvégéjét megelőző pénteken, tehát szeptember 30-án 16 óráig van lehetőség. A külképviseleten történő szavazás kérelmezését pedig szeptember 24-én ugyancsak 16 óráig tehetik meg a választópolgárok.

Minden választás előtt - a választási eljárási törvény értelmében - kötelező oktatáson vesznek részt a szavazatszámláló bizottság tagjai. Az oktatás több részletben zajlik, az elsőt csütörtök délelőtt tartották a városházán.

 

FEL