Kerek évfordulók a Jankay–Kolozsváry–Tevan Gyűjteményben

2019. november 17. 14:46 | behir

A Jankay–Kolozsváry–Tevan Gyűjtemény körülbelül egy tucat művész életművét foglalja magában, akik közül idén több személy esetében is kerek évfordulót ünnepelhettünk.

Először is Jankay Tibor képzőművész nevét említhetjük meg, aki 1994-ben, 25 évvel ezelőtt halt meg, és akinek halála után indult el az a hagyatékozási eljárás, melynek ma is látható eredménye a Munkácsy Mihály Múzeum gyűjteményi egysége.

125 éve született Tevan Ilona iparművész, akinek a házassága révén a Tevan és a Kolozsváry család rokoni kapcsolatba került. Ilona és férje, Kolozsváry Sándor grafikus is 75 éve, 1944-ben haltak meg, mindketten a zsidóüldözések áldozatai lettek. Sándor korának egyik legtöbbet foglalkoztatott illusztrátora volt. Idősebbik gyermekük, Kolozsváry György pedig idén, pontosan 2019. november 23-án lenne 100 éves. Kolozsváry György grafikusművész 1936–39 között a budapesti Atelier nevű művészeti tervező- és műhelyiskolába járt. Utána hazajött szülővárosába, Békéscsabára és a Tevan Nyomda és Könyvkiadó vállalatban tevékenykedett tervezőként. 1946-tól dolgozott Budapesten, életműve ott bontakozott ki. Számos kötet borítóját és belső rajzait tervezte, továbbá őrzünk tőle prospektusokat, címkéket, freskóterveket és ismerhetjük megvalósított kiállítási pavilonjait. A halála után kapott két bőröndnyi művének leltározása jelenleg is folyik. A táskák több száz papíralapú művet rejtettek eddig magukban. Gyurika – ahogy őt a családban mindenki hívta – plakátjaival rendszeres szereplője volt a békéscsabai Országos Tervezőgrafikai Biennáléknak, melyek létrejöttében Kolozsváry György ősei, a Tevanok tették le az alapköveket a nyomdászat felvirágoztatásával.

Visszakanyarodva a Tevan családhoz, még egy 100 éves évforduló előtt kell megemelnünk kalapunkat. Tevan Rezső építész Bauhaus stílusú építészetéről a helytörténetben jártas csabaiak már hallottak és számon tartják. A Zsidó Aggok Háza, ha jelenleg használaton kívül is áll, karakteresen őrzi az idén 100 éve indult világhírű tervezőiskola, a Bauhaus stílusjegyeit. Rezső telente, mikor itthon leállt az építőipar, többször tanulmányútra ment Weimarba, az iskola akkori központjába. Két Élőviz-csatorna parti villaépületét sok éven át emlegették gyermekei, melyekről egy fotót idén, a JKT Gyűjtemény tavasszal megnyílt új állandó kiállítása alkalmából fia, Tevan György építész – talán nem is sejtve, hogy mekkora örömet okoz vele – digitálisan megosztott velünk.

Ván Hajnalka, művészettörténész

 

További programok »

FEL