Kemény kihívás elé néznek a bábszínházasok

2020. március 7. 10:34 | behir.hu

A Békéscsabai Napsugár Bábszínház idén 7. alkalommal szervezi meg a Bábos Drámaíró Versenyt, ahol most is együtt játsszanak négy napot át írók, rendezők, színészek és zenészek. A meghívást most a székelyudvarhelyi Udvarhely Bábműhely, a kolozsvári Puck Bábszínház és a nagyváradi Liliput Bábszínház színészei fogadták el.

A verseny március 19-én, csütörtökön este, 17 órakor kezdődik. Mint korábban, most is itt húzzák ki a témákat, melyek körül az események zajlanak majd  a következő három napban és amelyből éjszaka a három író színdarabot alkot. A megnyitó keretében a Kockavarázs című előadásunkat láthatja a közönség. A versenyt Herczeg Tamás országgyűlési képviselő nyitja meg, köszöntőt mond Varga Tamás, Békéscsaba Megyei Jogú Város alpolgármestere – írta közleményében a bábszínház.

Idén Bosnyák Viktória, Király Levente és Kovács J. István vállalta a kihívást, hogy egy éjszaka alatt bábdarabot írjanak. Csütörtökön este kerül kisorsolásra az is, hogy melyik színészcsapat, melyik író munkája alapján kezd el dolgozni.

Péntek reggel megismerhetjük az elkészült darabokat és az is kiderül, hogy mely rendező kinek a darabjával és melyik csapattal kezdi el a munkát. A rendezők az VII. Bábos Drámaírón: Bartal Kiss Rita, Kovács Géza és Rumi László lesznek, akik mindannyian a kecskeméti Ciróka Bábszínházból indultak, Kovács Ildikó szárnyai alól.

A csapatok ezután versenyt futnak az idővel, éjt nappallá téve halmozzák az ötleteket, és próbálnak beleférni a térbe és a rendezői koncepcióba. Feladatuk továbbá, hogy mindhárom darabhoz bábokat, bábos kellékeket készítsenek, így a műhelyek is 24 órás készenlétben állnak. A fesztivál igazi különlegessége a nyilvánosság, a színházi függönyök nem rejtenek el semmit. Az érdeklődők a próbafolyamatot is végig követhetik, így az olvasópróbától az utolsó tapsig részesei lehetnek az előadások születésének.

A kész előadásokat a közönség március 22-én, vasárnap 15 órától tekintheti meg az Sík Ferenc Kamaraszínház színpadán. A záróeseményen az előadásokat követően, a zsűri döntéshozatala alatt a Rokodál zenekar játszik majd.

A versenyről idén is folyamatosan hírt adunk facebook oldalunkon és a https://babosdramairo.blogspot.com oldalon, Adamik Zsolt blogírónak köszönhetően (aki nem mellesleg a tavalyi versenyen íróként mutatkozott be). Reményeink szerint a vasárnapi bemutatók előtt a közönség kézbe veheti kiadványunkat, mely tartalmazza a drámákat is.

A rangos szakmai zsűri a következő díjakat adja ki 2020-ban:

  • A legjobb színésznő
  • A legjobb színész
  • A legizgalmasabb férfi karakter
  • A legizgalmasabb női karakter
  • A legjobb rendező
  • A legjobb dráma

 

A nézők pedig szavazhatnak a nekik legjobban tetsző előadásra, mely közönségdíjat kap majd.

További programok »

FEL