Kemény hidegben még keményebb a munka

2017. január 8. 05:32 | behir.hu

A legnagyobb hidegben extra pihenőidő, tea, de akár a munkavégzés alóli felmentés is megilleti a munkavállalókat. Elsősorban a szabadban végzett fizika munka során kell különös gondot fordítani a hideg elleni fokozott védelemre. Jogszabályok szerint a hidegnek minősülő munkahelyeken végzett munka a terheseknek és fiatalkorúaknak pedig tiltott.

Több mint tíz éve jár Erdélyből Magyarországra Márton András kürtöskalács készítő, aki a Szent István téren árulta a finomságot az elmúlt egy hónapban. Míg a hölgyek egy kicsit szélvédettebb helyen nyújtották a tésztát, addig a férfiak a hidegben várták a vásárlókat. Azt mondják náluk ennél sokkal hidegebb is szokott lenni.

- Hargita megyéből jöttünk, ahol elég hideg van. Télen a mínusz 20 fokot is meghaladja a hőmérséklet. Ezért már edzésben vagyunk az itteni 5-10 fokkal szemben. Igyekszünk sokat mozogni, meleg teával, egy kis hazai pálinkával ütni az erős hideget – árulta el Márton András.

A munkaidejük több mint felét szabadtéren töltik a kézbesítők. A rendkívül hideg környezet fáradtságot okozhat, valamint csökkentheti a kéz szorítóerejét, ami balesetveszélyes. Éppen ezért a postai dolgozók speciális védőfelszerelést kapnak a munkavégzéshez. A kétrészes, vastag béléssel ellátott ruha melegen tart és a mozgást is lehetővé teszi. Hidegnek minősül az a szabadtéri munkahely ahol, ha a várható napi középhőmérséklet a munkaidő felénél hosszabb időtartamban a plusz 4 fokot nem éri el.

- A kézbesítőinket úgy látjuk el, hogy mindig tiszta, mindig sérülésmentes védőfelszerelésbe menjenek dolgozni, ami nemcsak a hideg ellen, de a csúszás és az ütés ellen is védi őket. Fontos nekünk az egészségük, testi épségük, nélkülük nem tudnánk működni – emelte ki Csordás Gyula körzeti postavezető.

Mindezek mellett forró ital is biztosított a kézbesítők számára. Hidegnek minősülő munkahelyeken óránként legalább öt, de legfeljebb tíz perces, szélsőségesen hideg időjárási körülményeknél akár hosszabb időtartamú pihenőidőt kell biztosítani a munkavállalóknak. Mindezt a környezethez képest melegebb, megfelelő ülőalkalmatossággal ellátott pihenőhelyen. A hideg munkakörnyezetben végzett munka a sérülékeny csoportba tartozó fiatalkorúak és várandós nők számára pedig tiltott.
 

FEL