Katasztrófavédelem: A 2023-as év a számok tükrében

2024. február 3. 18:15 | behir.hu

2023-ban összesen 225 lakástűz keletkezett, ami hattal kevesebb, mint 2022-ben, ez három százalékos csökkenést jelent. Az év folyamán 4099 négyzetméternyi épített terület égett le – a Békés Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatója.

A lakástüzekben három ember vesztette életét, ami négy emberrel kevesebb, mint az előző évben. 33 ember sérült meg, öt százalékkal több, mint egy évvel korábban, többségük a belélegzett füst miatt. A lakástüzek eloltásához 458 tűzoltóautót riasztottak, a tűzoltóknak összesen 163 órára volt szükségük az oltáshoz. A leghosszabb beavatkozás több mint öt órán át tartott. A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 12 lakástűz után indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban nyílt láng használata, elektromos probléma, a fűtési rendszer hibája, főzés, vagy dohányzás vezetett tűzhöz. 12 otthon viszont szándékos gyújtogatás miatt gyulladt ki, ami jelentősen több, mint az előző évben.

15 esetben társasház valamelyik lakásában keletkezett tűz. 27 alkalommal a kéményből indult ki a tűz, ami négy százalékos növekedés a korábbi év kéménytüzeihez képest. 15 kigyulladt épületben gázpalackok is voltak, amelyek nehezítették az oltást.

A 225 tűzzel érintett otthon közül sehol sem volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek, amikor még van idő cselekedni, az éppen meggyulladt tüzet eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni.

A szén-monoxid-érzékelők hazai elterjedése ezzel szemben már sokkal kedvezőbb képet mutat. 2023-ban 59-szer hívták a tűzoltókat szén-monoxid miatt, nyolccal több alkalommal, mint egy évvel korábban. A 14 százalékos esetszám-növekedés egyértelmű oka, hogy egyre több otthonban van szén-monoxi érzékelő. Az érzékelők terjedésének köszönhetően összesen „csak” 19 ember szenvedett valamilyen mértékű mérgezést, de sajnálatos módon két ember tavaly szén-monoxid-mérgezésben életét vesztette. Elgondolkodtató, hogy egyik esetben sem rendelkeztek szén-monoxid érzékelővel, amivel a tragédia könnyedén megelőzhető lett volna.

Bízunk abban, hogy 2024-ben jóval kevesebb alkalommal riasztják a tűzoltóinkat, tűzesetekhez és műszaki mentésekhez, valamint abban is, hogy idén kevesebb sérülnek meg az utakon és a háztartásokban egyaránt. Remélhetőleg a káresetek többsége idén is a legalacsonyabb riasztási fokozattal felszámolhatóak lesznek.

Forrás: Békés Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

További programok »

FEL