Kardiológiai szűrőnapot tartottak Gyulán

2024. május 29. 11:18 | behir.hu

A SZIVSN Országos Betegegyesület és a Békés Vármegyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórházának kardiológiai osztálya harmadik alkalommal tartott kardiológiai szűrőnapot.

A kórház korábbi megkeresünkre azt írta, hogy minden alkalommal közel 60 személy vett részt a szűrésen. A vizsgálaton készült egy 12 elvezetéses EKG, vérnyomás-, vércukor-, koleszterinszint mérés és BMI (testtömeg-index) számítás. Családi kórtörténet felvétele is történt; mindezek segítségével rizikóbecslést végeztek a kardiovaszkuláris megbetegedésekre vonatkozóan. A vizsgálat végén orvosi konzultációra volt lehetőség, minden páciens egyénre szabott tanácsokkal, javaslatokkal távozott.

A mért eredmények alapján a páciensek 15-20 százalékánál a határértéknél magasabb vércukor értéket regisztráltak. 35-40%-uk magas koleszterin értékkel érkezett, 40%-uk esetében a normálisnál magasabb vérnyomás értékeket mértek. EKG eltérést 3%-nál regisztráltak. Több személyt irányítottak kardiológiai, diabetológiai szakvizsgálatra, valamint familiáris hypercholesterinaemia kaszkád szűrésre.

A szűrőprogramoknak köszönhetően a betegségek miatti halálozások száma csökkenthető, mivel már egyszerű szűrővizsgálatokkal a betegség jóval korábban felismerhető, mint ezek nélkül. Az életmódtanácsok mellett, a korai felismerésnek köszönhetően sokszor jelentősen jobb gyógyulási esélyekkel rendelkezhetnek a betegek.

A SZIVSN Országos Betegegyesület nem csak a közvetlen szűrőprogramokra, hanem az edukációra is nagy hangsúlyt fektet. Regisztrációt követően a tagok és családtagjaik interaktív online előadásokon vehetnek részt a helyi koordinátorok segítségével.

A gyulai szűrőprogram kivitelezésében a Pándy Kálmán Tagkórház Kardiológiai osztályának munkatársai segítettek: Bálintné Nádas Ágnes (orvosírnok), Juhos Eszter, Nyegota Anita, Petneházi Szilvia (egészségügyi szakdolgozók), dr. Petrusán Orsolya és dr. Hodisán Cintia rezidens orvosok, Krammerné Barabás Enikő (diplomás ápoló, az osztály főnővére, SZIVSN Országos Betegegyesület gyulai koordinátora).

 

Forrás: Békés Vármegyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórház Kardiológiai Osztálya

További programok »

Gyula

Családi napra várták az érdeklődőket Gyulán

Második alkalommal rendeztek családi napot a Sanitas Diagnosztikai és Rehabilitációs Központban szombaton, Gyulán. A programon többek táncbemutatókkal, élményautózással és kézműves programokkal várták a kicsiket és nagyokat.
2024. június 15. 18:38
FEL