Kapitális halak szombatja, rekordfogás a Körösből – videóval

2018. szeptember 26. 13:29 | Tószögi György

Az elmúlt hétvége szombatja alighanem a Körös-vidék horgászkalendárium egyik nagybetűs napjaként datálódott. A kései nyár végét jelentő marcona idő igazán kapitális méretű halakat ösztökélt fokozott táplálkozási aktivitásra, többek között egy közel 30 kilogrammos, rekordnagyságú Kettős-körösi pontyóriást is.

A hétvége szombatjának délutánján „forródrótos” hívást kaptak a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségének halőrei, miszerint akkora pontyot fogott két horgász a Kettős-Körös felsővízi szakaszán, hogy a pontyzsák nem bírja a mérlegelést, ezért segítséget kérnek a hitelesítéshez. A horgászok szerint az óriásponty közelebb van a harminc kilóhoz, mint a húszhoz.  A Békés megyei horgászszövetség halőrei némi óvatos kétkedéssel indultak útnak, hiszen sok nagy fogás „zsugorodott” már össze a mérlegen azzal a kiszólással: – Ja, bocs… sokkal nagyobbnak látszott…

Albert Attila és Bozsó Gábor azonban nem alaptalanul értesítették a halőröket. Pontyzsákjukból egy valóban óriási, aranysárga színezetű, Góliát méretű tőponty bukkant elő, egy igazi körösi pontymatuzsálem.

 

Fotó: Tószögi György

 

Az óriásponty szabadon engedése előtt egyedi jelölést kapott – Fotó: Tószögi György

 

Fotó: Tószögi György

 

Együttes erővel gyorsan sikerült megmérni a ceremóniát megadóan, nyugodtan tűrő, kivételes nagyságú behemótot, amelynek súlya a pontymatrac visszamérése után pontosan nettó 27 kilogrammnak bizonyult. A Kettős-Körös fenséges pontypéldánya egyedi jelölést kapott és néhány villámgyors fotó után természetesen visszanyerte szabadságát, amelyet termetét meghazudtoló, fürge eliramodással nyugtázott.

A hitelesített fogások között KHESZ pontyrekordnak számító halóriás mérlegeléséről videós összeállítás készült, amelyben Albert Attila, a halat megfogó szerencsés horgász egy rövid interjú kertében mesélt a fogási élményekről és többek között azt is elárulta, milyen csalival sikerült horogra csalni ezt az öreg pikkelyest.

 

 

Fotó: Tószögi György

 

 

A fantasztikus fogás napján egyébként erőteljes hidegfronti hatás érvényesült a térségben, felhős, szeles, záporos időjárás kíséretében. Mint utóbb kiderült, a halak étvágyára ez kiváltképp serkentőleg hatott, ugyanis a KHESZ halőrei erre a napra datálódóan még tudomást szereztek egy 23 kilogrammos ponty és egy 18 kilogrammos amur szintén kettős-körösi fogásáról.

Plusz érdekesség: néhány hete egy állítólagosan 29 kilogrammos, Kettős-körösi tőponty fogásának híre is eljutott a halőrökhöz. Fotó is van a halról, de hivatalosan nem lett hitelesítve és a halat fogó horgászok nem járultak hozzá a közléséhez.

A rekordfogás kapcsán azonban egyet biztosan állíthatunk: ahogy a videóban is elhangzik, a Körös-vízrendszer folyói a már nem halászati, hanem kizárólag horgászati célú kezelés következtében egyre inkább felhalasodnak, jobb fogási lehetőséget kínálva az élővízi horgászat kedvelőinek.

További programok »

FEL