Kapcsolati erőszak – van segítség!

2020. május 23. 10:13 | behir

A kapcsolati erőszak bűncselekmény, amiért mindig a bántalmazó és sosem az áldozat a felelős! Előfordul, hogy egy családban, egy párkapcsolatban valami elromlik.

A vita, a nézeteltérés, a konfliktus az emberi kapcsolatok velejárói. Baj akkor van, ha az egyik hatalmat, erőt gyakorol a másikon. Ezt kapcsolati erőszaknak nevezzük, melynek jelei lehetnek a következők: a túlzott féltékenykedés és ellenőrzés, a másik gúnyolása, korlátozása, kívánságainak és döntéseinek semmibe vétele. De ide tartozik a zsarolás, megalázás, parancsolgatás, az üvöltözés, minden szóbeli és lelki agresszió, végül a verés és a fizikai bántalmazás minden formája, valamint a szexuális erőszak minden formája.

A KAPCSOLATI ERŐSZAK EGYETLENEGY FORMÁJA SEM ELFOGADHATÓ!

A kapcsolati erőszak ritkán szűnik meg csak úgy, sőt idővel a bántalmazások jellemzően egyre durvábbá és gyakoribbá válnak. Nagyon fontos minden érintettnek tudni, hogy van segítség! Egész ellátórendszer foglalkozik a kapcsolati erőszak áldozatainak támogatásával, a bántalmazó kapcsolatból való kilépés feltételeinek közös megteremtésével, az áldozat lelki megerősítésével, a döntéshozás támogatásával. Ha úgy érzi, hogy érintett, vagy bizonytalan ennek az eldöntésében, kérjen segítséget!

AHOVA SEGÍTSÉGÉRT FORDULHAT: KAPCSOLJEGYBŐL applikáció – az alkalmazás az érintetteknek nyújt hasznos információkat a témában, biztosít azonnali segítségkérési lehetőséget egy pánikgomb funkcióval, illetve megmutatja, hol érhető el az áldozathoz legközelebb segítő szolgáltatás. Az appot android és iOS platformon fejlesztették.

ANONIM ONLINE TANÁCSADÁS: www.aszeretetnemart.hu – a kapcsolati erőszak nem magánügy, nem tabu téma, és bárkit érinthet. Ha ezzel együtt valaki nem áll készen arra, hogy személyét felfedve kérjen segítséget, megteheti anonim módon is az Ökumenikus Segélyszervezet által működtetett www.aszeretetnemart.hu internetes tanácsadó oldalon.

KRÍZISAMBULANCIÁK: Az ország minden régiójában működik egy-egy kríziskezelő ambulancia, ahol jogász, pszichológus, szociális munkás segíti a kapcsolati erőszak áldozatait. Az ambulanciák felkereshetők személyesen (előzetes időpont-egyeztetés után), vagy akár telefonon, e-mailen keresztül is. Békés megyében a telefonszám: +36-30/781-7951, e.mail:  oroshaza.krizisambulancia@segelyszervezet.hu

Ha nagy a baj, ha krízishelyzet áll elő, ha indokolttá válik a bántalmazó által nem ismert, védett helyre való eljutás, az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat hívható ingyenesen a nap 24 órájában a 06-80/20-55-20-as számon.

További programok »

FEL