Kamaszok rongálták meg a gyulai zenepavilont

2023. május 29. 09:36 | behir.hu

Garázdaság vétsége és kisebb kárt okozó rongálás vétsége miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség egy 17 éves büntetlen előéletű gyulai fiúval szemben, aki tavaly októberben gyermekkorú társával megrongálta a gyulai Vigadó előtt lévő zenepavilont.

Az akkor 16 éves fiú és 13 éves gyermekkorú társa 2022. október 18-án a délutáni órákban Gyulán, a Göndöcs kertben, a Vigadó előtt lévő zenepavilont közösen megrongálták oly módon, hogy a pavilon korlát elemeit többször, nagy erővel megrúgták. A rúgások következtében a korlát elemek több része is kitört a helyéről; a két fiú cselekményével 70.000.-Ft kárt okozott a városüzemeltetési cég részére, amely nem térült meg. A rendőrség a gyermekkorú elkövetővel szemben az eljárást büntethetőséget kizáró ok – gyermekkor – miatt megszüntette, ugyanakkor a fiatalkorú elkövetővel szemben vádemelésre került sor.

A járási ügyészség vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a fiút tárgyalás mellőzésével, az ügyiratai alapján holott büntetővégzésével bocsássa próbára, állapítsa meg, hogy a próbaidő alatt pártfogó felügyelet alatt áll, illetőleg a sértett által bejelentett polgári jogi igénynek adjon helyet, azaz kötelezze a terheltet az okozott kár megtérítésére. A bíróság olyan esetekben rendelhet el pártfogó felügyeletet – más feltételek fennállása mellett –, ha a próbaidő eredményes elteltéhez az elkövető rendszeres figyelemmel kísérése szükséges. A pártfogolt ugyanis köteles a jogszabályban vagy a bírósági határozatban előírt magatartási szabályokat megtartani, a pártfogó felügyelővel rendszeresen kapcsolatot tartani, illetőleg a pártfogó felügyelő részére az ellenőrzéshez szükséges felvilágosítást megadni.

Forrás: Békés Vármegyei Főügyészség

További programok »

FEL