Kalapács alatt David Bowie műgyűjteménye

2016. július 14. 13:30 | Laczkó Viktória

A több mint 400 darabos kollekciót először ismerhetik meg a néhai brit zenész rajongói és a műgyűjtők. Az aukciósház szakemberei szerint több mint tízmillió font bevételt hoznak a festmények és szobrok, amelyek között Damien Hirst, Henry Moore és Marcel Duchamp művei is megtalálhatók - jelent meg az MTI-n.

Az alkotások többsége 20. századi brit képzőművésztől - Stanley Spencertől, Patrick Caulfieldtől és Peter Lanyontól - származik.

A gyűjtemény legértékesebb darabja Jean-Michel Basquiat amerikai művész graffiti stílusú Air Power című festménye, amelynek becsült értéke 2,5-3,5 millió font. A brit zenész egy évvel azt követően vette meg a festményt, hogy Basquiatról 1996-ban készült A graffiti királya című életrajzi filmben az amerikai művész mentorát, Andy Warholt alakította.

David Bowie gyűjteménye páratlan betekintést enged a 20. század egyik legnagyobb kreatív lelkének személyes világába - idézte Oliver Barkert, a Sotheby's európai részlegének igazgatóját a BBC News. 

Matthew Collings képzőművész, író szerint a gyűjtemény jól tükrözi Bowie személyiségét. "Bohém, romantikus, beszédes és érzelmes művészetként lehetne jellemezni a gyűjteményt. Olyan művészetként, amely tele van érzésekkel" - hangoztatta.

FEL