Július végéig még láthatunk éjszakai világító felhőket

2020. július 6. 09:23 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Ez a különleges és ritka légköri jelenség a nyári napforduló körül látható, általában július végéig. Idén a menetrendszerűen késődélután és estére érkező zivatarláncok nem tették még láthatóvá hazánkban ezt az égi tünemény, de az előrejelzések szerint a következő napokban nem takarja majd esténként vastag felhőréteg az eget.

Alkonyat után ,mély szürkületben a nyugati égbolton figyelhetőek meg ezek a szokatlan színű, világító felhők. A világűr határában, 80-90 km magasságban ezeket a felhőket kozmikus eredetű porszemcsékre, mikrometeoritokra kondenzálódott, fagyott vízpára alkotja.

Ezekről a felhőkről egy-másfél órával napnyugat után visszaverődik a Nap fehér fénye, amely a mezoszférán áthaladva kékes árnyalatot kap. De egy órával napkelte előtt a hajnali égbolton is megfigyelhető a jelenség. Az alkonyati égbolton északnyugati, míg a hajnali égbolton északkeleti irányban keressük őket.

Kialakulásuk legfontosabb feltétele, hogy víz kerüljön a mezoszférába, ez ugyanis arrafelé nem túl gyakori vegyület. Ekkora magasságba a troposzféra felhői soha nem emelkednek fel, tehát csak emberi tevékenység, vagy valamilyen természeti jelenség hatására juthat el a víz ide - írja a legkoroptika.hu. Erről bővebben ide kattintva a portál cikkében olvashatnak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

További programok »

FEL