Jubileumi műsorral ünnepelt a 70 éves Körös Táncegyüttes

2021. augusztus 21. 10:13 | Hidvégi Dávid

Kétórás gálával ünnepelték a gyulai Körös Táncegyüttes egykori és jelenlegi tagjai, hogy közösségük tavaly márciusban betöltötte fennállásának a hetvenedik évét. Augusztus 20-ai műsorukban közel százan idézték fel az utóbbi évtizedek koreográfiáit a tószínpadon.

A jubileumi műsor előtt a város polgármestere mondott ünnepi beszédet kiemelve, hogy a várkertben egykor sötét idők jártak, hiszen 129 évig a törökök uralták a térséget. Később a Habsburgok vették át a hatalmat, az előző században pedig a kommunista diktatúra festett vörös csillagot a város címerében a vár tornya felett. Görgényi Ernő hangsúlyozta: Gyula mindig akkor fejlődött a legjobban, amikor a saját kezében volt a sorsa, a fejlesztések pedig az egész nemzet érdekeit szolgálják. Hozzátette: a helyieknek nem kell más szín, csak a piros, fehér és zöld.

 

 

Ezután kitüntetéseket adtak át kiegészülve dr. Kovács Józseffel, a térség országgyűlési képviselőjével. A testület az elismeréseket hagyományosan március 15-én adja át, de idén nem tarthatta meg az ünnepi rendezvényt a koronavírus-járvány miatt. A város a díszpolgári címet Polónyi István építészmérnöknek, a Dortmundi Egyetem professzor emeritusának adta, aki idén áprilisban elhunyt, így az elismerést fia, Carl Polónyi vette át. Márk László, Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórháza kardiológiai osztályának osztályvezető főorvosa Gyarmati István-díjat, míg Puskás Lajos okleveles erdőmérnök kiváló polgár elismerést kapott.

 

(Fotó: Kovács Dénes/behir.hu)

 

Gyula Városáért kitüntetést vehetett át Béres István városi főépítész, Árpási Zoltán újságíró, Sztancsik Zsuzsanna, a Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórháza aktív tüdőgyógyászati osztályának nyugalmazott osztályvezető főorvosa, Kónya Sándor agrármérnök, Puczkó József nyugalmazott edző és Seres Ferenc családi gazdálkodó. Gyula Város Szolgálatáért kitüntető címet kapott Bogárné Nagy Éva, a polgármesteri hivatal köztisztviselője, Csáki Béláné, a Gyulakonyha Kft. ügyvezetője és Gyarmati Gáborné Ötvös Katalin, a Karácsonyi János katolikus gimnázium nyugállományú biológia–földrajz szakos tanárának.

 

Már 71 éve a színpadon

 

Hetvenegy éve, 1950 márciusában elindult a Körös Táncegyüttes története, amit akkor még Béke Néptáncegyüttesnek hívtak, miután a második világháború után Gyulán rendezték meg az ország első néptánc fesztiválját. Ezután egy ideig Erkel Ferenc nevét viselte a társulat, majd 1964-ben az akkori vezető, Szigeti Zoltán javaslatára vették fel a Körös nevet.

 

(Fotó: Kovács Dénes/behir.hu)

 

– Hét évtized eseményeit, eredményeit lehetetlen egyetlen mondatba sűríteni. A Körös többször érdemelte ki a Kiváló Együttes címet, mint ahogy a hazai néptáncmozgalom legjelesebb eseményén, a legjobbakat összegyűjtő Néptáncantológián is több alkalommal bemutatkozhattunk. A beutazott országok száma is meghaladja a tízet, ráadásul az ország legjobb koreográfusaival dolgozhattunk együtt – mondta az együttes vezetője, Patyi Zoltán, aki maga is a gyulai együttesben kezdte táncos pályafutását.

2020-ban a koronavírus-járvány nem engedte, hogy a novemberre tervezett születésnapi gálaműsort megrendezzék, így Gyula egyik legrégebbi és legemblematikusabb közösségét az augusztus 20-ai ünnepi programban köszöntötte a város. Közel száz táncos idézte fel Born Miklós, Gyalog László és Patyi Zoltán koreográfiáit a 60-as évektől napjainkig. A műsorban részt vettek egykori és jelenlegi táncosaik, valamint az utánpótlásukként működő Cimbora táncegyüttes tagjai. Az együttessel egykor dolgozó zenészeket a Téglás zenekar képviselte, amelyet jelenleg Csonka Ferenc, a Népművészet Ifjú Mestere vezet.

A táncegyüttes jubileumi műsoráról készítetett részletes beszámolónkat a 7.Tv hétfő esti híradójában láthatják 19 órától.

 

Galéria

További programok »

FEL