Halmos Béla Fesztivált rendeznek hétvégén Gyulán

2017. december 6. 17:35 | Zsíros András

Halmos Béla Fesztivált rendeznek pénteken és szombaton Gyulán – tájékoztatta az MTI-t a szervező Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft.

A programsorozat pénteken 17 órakor kezdődik, amikor Patyi Zoltán és Kónya István alpolgármester megkoszorúzzák a prímás, népzenekutató emléktábláját. Ezután a művelődési központban előadást tartanak a táncházmozgalom egyik alapítójának életéről, majd koncert és emlékműsor kezdődik, amelyen méhkeréki hagyományőrző táncosok, a Kovács zenekar, a Körös táncegyüttes és Halmos Béla zenész barátai vesznek részt. Az estet táncház zárja.

Szombaton gyermektáncházat is szerveznek, este az erdélyi Mezőség kerül a központba. Az esti koncerten és emlékműsoron Filep Márton „Pali Marci” és zenekara Székről, a Körös és a Harruckern Táncegyüttes táncosai, valamint mezőségi zenészek lépnek fel. Az estet az előző naphoz hasonlóan táncház zárja.

A belépés valamennyi rendezvényre ingyenes – közölték a szervezők.

Halmos Béla gyerekkorát a békési fürdővárosban töltötte, és komolyzenei tanulmányait is itt kezdte. Mindig büszkén hangoztatta kötődését szeretett városához.

Halmos Béla 1946. június 4-én Szombathelyen született. 1970-ben szerzett építészmérnöki diplomát a Budapesti Műszaki Egyetemen. Zenei tanulmányait komolyzenével kezdte, hegedülni és brácsázni tanult, 1969-ig játszott amatőr együttesekben. 1969-től előbb a Sebő-Halmos-duó, majd a Sebő-együttes alapító tagjaként az énekelt versek és a népzene előadóművészeként szerepelt a világ számos országában.

1987-ben megszerezte a zenetudományok kandidátusa fokozatot. 1992-ig a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetének főmunkatársa volt.

1990-től a Kalamajka zenekar prímása. A zenetudományok kandidátusaként tanított a Zeneakadémia Népzene tanszékén, a Magyar Művelődési Intézet tudományos főmunkatársa volt, megszervezte és működtette a Hangszeres Népzene Kutató Csoportot, és ő indította el a Táncház Archívum szervezését, amelynek később vezetőjeként dolgozott.

Novák Ferenc, Sebő Ferenc és Martin György közreműködésével alapította meg 1972. május 6-án Budapesten az első táncházat. Kiemelkedő szerepe volt abban, hogy 2011 novemberében a magyar táncházmódszer fölkerült az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) szellemi kulturális örökség listájára.

2012-ben a Népművészet Mestere díjjal, 2013-ban Széchenyi-díjjal tüntették ki. 2013 májusában a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagjai közé választotta.

Forrás: MTI

További programok »

Gyula

Célegyenesbe érkezett az Év Kiváló Magyar Méze Verseny

Immár 11. alkalommal szervezték meg az Év Kiváló Magyar Méze versenyt. A megmérettetés december 4-én „fordult rá” a célegyenesre, a zsűri közel 40 mintából választja ki a hét kategóriagyőztest és ezek közül azt is, amelyik az év kiváló méze megtisztelő címet viselheti.
2021. december 4. 13:09
FEL