Józan január - Szervezetünk is meghálálja az alkoholmegvonást

2023. január 15. 16:43 | behir.hu

Tíz éve indult útjára az alkoholfogyasztás – ideiglenes – elhagyását népszerűsítő mozgalom. A januári absztinenciának azonnali előnyei is vannak, de a tartósan megmaradó pozitív hatáshoz életmódváltásra van szükség.

Az Egyesült Királyságból indulva lett nemzetközileg is ismert kezdeményezés a száraz januárból, amelyet az alliterációk szerelmesei nyugodtan hívhatnak józan januárnak is.

– Míg 2013-ban még mindössze négyezer brit tette le a poharat az év elején, idén már 8,8 millióan jelezték, hogy csatlakoznak a kampányhoz, amely mostanra az amerikaiakat is „megfertőzte”, a tengerentúlon ugyanis legutóbb már minden ötödik felnőtt számára száraz volt a január – olvasható a Világgazdaság cikkében.

A kezdeményezés népszerűsége többek között annak köszönhető, hogy már egyhavi józanság is azonnali egészségügyi előnyökkel jár. Ugyanakkor az nem egyértelmű, hogy ezek a változások tartósak-e, és hogy vajon egy-egy ilyen kampány eléri-e azokat, akiknek a legnagyobb szüksége lenne rá.

Szakértők szerint kimondható, hogy a 31 napos absztinencia a kutatások szerint is segít az embereknek jobban megérteni saját viszonyukat az alkoholhoz, valamint azt is, hogy az év további részében mit is akarnak tenni ezzel kapcsolatban.  Egy 2018-as brit kutatásban résztvevő mérsékelt ivók egy hónapi "józanságot" követően súlyvesztésről és jobb alvásról számoltak be. A vérnyomásuk is csökkent, de javultak az inzulinrezisztencia-biomarkereik is, ami a cukorbetegség kialakulásának alacsonyabb kockázatát jelzi.

A Sussexi Egyetem 2019-es, több ezer ember megkérdezésével zajló kutatásából kiderült, hogy a résztvevők 59 százaléka még fél évvel a száraz januárt követően is kevesebbet ivott, 32 százalékuk fizikai egészségjavulásról is beszámolt.

Ian Hamilton, a Yorki Egyetem függőségkutatója szerint a száraz január és hasonló kampányokkal leginkább azok az emberek érhetők el, akik valójában a legkisebb kockázatnak vannak kitéve, míg azokat, akiknek az ivás igazi problémát jelent, úgy tűnik, hogy nem éri el.

Forrás: VG

Ezek is érdekelhetik

További programok »

Itthon

Fiktív vevőkkel trükköztek a gépjárműalkatrész-kereskedők

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a gépjármű-alkatrészek kereskedelmét ellenőrizve olyan fiktív vásárlókra bukkant, akik adatait csak a számlázás miatt hozták létre. Az ilyen adásvételek azonban az eladók felelősségét is felvetik. A jelenség visszaszorítására a NAV folyamatosan ellenőrzi a gépjármű-alkatrészek nagykereskedelmét.
18:55
FEL