Jövőre tizennégy témában tervez emlékérmét kibocsátani az MNB

2022. május 10. 09:27 | behir.hu

Nyolc korábbi sorozatot folytatva tizennégy témában tervez emlékérmét kibocsátani jövőre a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a tervek szerint megemlékeznek majd a Nemzeti Levéltár alapításának 300. évfordulójáról, a Himnusz megírásának 200., valamint Csokonai Vitéz Mihály születésének 250. évfordulójáról is - tájékoztatta az MNB az MTI-t hétfőn.

Várhatóan egy arany, nyolc ezüst, és öt önálló színesfém emlékérme szerepel a jövő évi programban, de - a korábbi évek gyakorlatát folytatva - a nemesfém emlékérmék színesfém változatait is kibocsátják - közölték. Mint írják, a magyar költészet egyik legismertebb és legkiemelkedőbb alakjának, Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából olyan emlékérmével emlékezik meg a jegybank, amelyek egyben az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója előtt is tisztelegnek, de jövőre az Országos Mentőszolgálat alapításának 75. évfordulója alkalmából is készül emlékérem.

Folytatódnak a népszerű sorozatok: bővül az I. András tiszteletére az Országépítő királyok Árpád-dinasztiájából elnevezésű sorozat, a nemzeti emlékhelyeket bemutató széria következő elemeként, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc egyik jelentős csatájának helyszínét bemutató pákozdi Katonai Emlékpark kerül bronzpatinázott színesfém emlékérmére a forradalom 175. évfordulója alkalmából. Emellett olyan népszerű sorozatok is bővülnek, mint a magyar pásztor- és vadászkutyafajták, a magyar népmesék rajzfilmsorozat, valamint a magyar származású felfedezőket és találmányaikat bemutató színesfém emlékérme-sorozatok.

A Nemzeti Hauszmann Program széria a Hortobágyi Nemzeti Park alapításának 50. évfordulója alkalmából készülő emlékérmével bővül. A 2022-ben indult magyar származású Wolf-díjas matematikusok sorozat részeként további két tudós, Erdős Pál és Raoul Bott tiszteletére tervez kibocsájtani emlékérmet a jegybank.

A tervek szerint a megszokott kerek forma mellett szögletes érmék is készülnek. A tájékoztatóban felhívják a figyelmet arra, hogy méretük miatt különlegesnek számítanak a Petőfi Sándor születésének bicentenáriuma és az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója alkalmából kibocsátandó emlékérmék, amelyek átmérője várhatóan 52,50 milliméter lesz. Az MNB a tematikákra vonatkozó nyilvános konzultáció eredményét figyelembe véve állította össze a 2023. évi emlékérme-kibocsátási programját - áll a közleményben.

MTI

További programok »

Gazdaság

25 százalék felett a hazai földgáztárolók töltöttsége

Április közepéhez képest 383 millió köbméterrel nőtt a betárolt földgázkészlet, így a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai szerint május közepén 1,599 milliárd köbméter földgáz volt a hazai földalatti gáztárolókban, ami 25,27 százalékos töltöttséget jelent - tájékoztatta a hivatal hétfőn az MTI-t.
2022. május 23. 12:20
FEL