Jótékonysági rendezvénysorozatot indít a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet

2016. szeptember 9. 15:11 | Laczkó Viktória

Fájdalom és vérvétel nélkül tudják kimutatni a laktóz- és fruktózintoleranciát egészen csecsemőkortól kezdve azokkal a gépekkel, amik beszerzésére jótékonysági rendezvénysorozatot indít a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet. Az úgynevezett H2 Kilégzéses Teszt készülék beszerzésére a következő egy évben több rendezvényt is életre hívnak, elsőként egy labdarúgótornán adakozhatnak a Gyulai Gyermekosztályért Alapítvány számára a jótékonykodók.

Mindig jól jön a segítség a Békés Megyei Központi Kórház Gyulai Gyermekosztályának. Ezt ismerte fel a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet három éve. Akkor egy újszülött monitort vásárolt a Gyulai Gyermekosztályért Alapítvány a bv. által gyűjtött adományokból. A Christián László Városi Sporttelepen tartott sajtótájékoztatón jelentették be az újabb együttműködést, ahol az alapítvány elnöke Pákozdiné Vajda Erika visszaemlékezett a kezdetekre. - A 2014 évben teljes mértékben összegyűlt az anyagi fedezet, az alapítványnak nem kellett saját pénzből pótolni, illetve nagyon sok olyan céget és magánszemélyt is megkerestek, akik szerintem másként nem kerültek volna az alapítvánnyal kapcsolatbam de a bv. év közben is részt vesz az osztály életében.

Fájdalommentes hidrogén kilégzési teszt

A mostani akcióban két H2 kilégzési teszhez használható készülék beszerzése a cél, ezekkel fájdalom és vérvétel nélkül kimutatható a laktózérzékenység és a fruktózintolerancia, ami egyre elterjedtebb a gyermekek körében Dr. H. Nagy Katalin elmondása szerint.  A BMKK Pándy Kálmán Tagkórház Gyulai Gyermekosztályának osztályvezető-helyettes főorvosa: - Nagyon sok gyerekkel találkozunk egyébként, akiknél a tejcukor és a gyümölcscukor is problémát jelenthet, és miután gyerekről van szó az ember igyekszik olyan vizsgálómódszert alkalmazni, ami nem fájdalmas. Ezek a vizsgálómódszerek alkalmazhatóak csecsemők, akár újszülöttek esetében is. 

A jótékonysági rendezvénysorozat első lépése a fürdővárosban lesz: - A célunk szerencsére az, hogy a beteg gyermekeknek próbáljunk meg segíteni. Első lépcsőfoka ennek a jótékonysági rendezvénysorozatnak az 2016. szeptember 10-én, most szombaton egy labdarúgókupa, amit harmadik alkalommal fogunk megrendezni egy hét csapatos torna - tájékoztatott Sal András a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet sajtóreferense. 

A jótékonysági rendezvénysorozat 2017. szeptemberéig zajlik majd a tervek szerint, de az egy évre tervezett sorozatban sport és kulturális programokkal is megjelennek. Sal András hozzátette: az adománygyűjtés során nem feltétlen anyagi támogatást kérnek a lakosoktól, a tárgyi felajánlás is segítség a beteg gyerekek számára.

FEL