Jól járnak jövőre a Békés megyei vállalkozók is az iparűzési adó csökkentésével

2020. december 22. 09:58 | Vincze Attila

Felére csökken januártól a kis- és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adója. A kormány legújabb gazdaságvédelmi intézkedéseinek részeként hozott döntést azzal indokolta a kormányfő, hogy ezek a vállalkozások adják a legtöbb munkahelyet az országban és ők a legsérülékenyebbek is.

Még szombaton jelentette be Orbán Viktor közösségi oldalán az iparűzési adó jövő évi csökkentését. A döntés Békés megyében is sok ezer vállalkozást érint.

Frankó Laura békéscsabai fodrászmester négy hónappal ezelőtt nyitotta meg saját üzletét a belvárosban, azóta vállalkozóként dolgozik. Azt mondja, ugyan a járvány ellenére egyre több vendége van, azonban az iparűzési adó ötven százalékkal való csökkentése szerinte plusz biztonságot ad majd neki a következő időszakra.

– Mivel ez egy könnyen jött plusz pénz lesz, egy befektetés is lehet belőle, vagy tartalékkészlet, mivel most még itt a járványhelyzet, ezért fel kell készülni minden eshetőségre – fogalmazott a Franko Hair Salon tulajdonosa.

A kondorosi Lak-Alarm Kft. tulajdonosa is örül a jövő évi adóváltozásnak. A vállalkozás több mint húsz éves múltra tekint vissza, negyvenfős szakembergárdájával elsősorban a mezőgazdaságot szolgálja ki. A cégvezető szerint a jövő évi adókönnyítés több millió forintot hagy majd a vállalkozás kasszájában, így nagy segítséget jelent számukra a továbbiakban.

– Mindenképpen tartalékot szeretnék ebből képezni, hiszen ez a vírusra is tulajdonképpen egyik napról a másikra jött, és ezek a helyzetek úgy kezelhetőek jól, ha a vállalkozás tartalékokat képez. Félre szeretném tenni ezt a pénzt egy jövőbeni esetleges váratlan helyzetre – mondta Zsjak Zoltán, a Lak-Alarm Kft. ügyvezetője.

Az iparűzési adó csökkentése várhatóan komoly mértékben érinti majd az önkormányzatok jövő évi költségvetését. Orbán Viktor ezzel kapcsolatban azt ígérte, hogy a 25 ezer fő alatti települések pénzügyi támogatást kapnak, míg a nagyobb önkormányzatok helyzetét egyenként tekintik majd át.

További programok »

FEL