Jól fizető, de nem túl ismert állásokba csábítják a bankok a fiatalokat

Azzal küszködnek a legnagyobb amerikai bankok, hogy fiatal munkaerőt találjanak a banki bevételtermelésben egyre fontosabb, de a befektetési banki vagy kereskedési tevékenységnél kevésbé szexi területekre, mint amilyen a trade finance vagy a cash management – írja a Reuters. 

A Citigroupnál például a treasury és a kereskedelemfinanszírozási megoldások területe családi ékszernek számít stabil bevételük és magas tőkearányos megtérülésük miatt. A nagyvállalatokat kiszolgáló üzleti terület kétszer akkora bevételt termelt 2016-ban a társaság számára, mint a befektetési banki tevékenység.

Bár évek óta egyre fontosabb ez a tevékenység a banknál, nehéz új munkaerőt találni rá, mert a diákok nem tudják, pontosan miről is szól. Szemben a befektetési banki tevékenységgel, amelyet jól kialakult követelményrendszere miatti jellemzően jól ismernek.

Az amerikai bankok e jelenség miatt egyre inkább nyitnak az egyetemisták felé, a Citigroup például a New Jersey-i Ruthers Univerityvel alakított ki partnerséget, amelynek keretében esettanulmányok segítségével ismerkednek meg a cash managmenent rejtelmeivel a tanulók. A JP Morgan is rendelkezik hasonló programmal.

A treasury területén dolgozó alkalmazottakért folyamatosan nő a kereslet. A tranzakciós bankoláson, amely a cash managementet és a trade finance-et is magában foglalja, 2016-ban 209 milliárd dollár bevételt értek el a bankok globálisan szemben a kereskedési területeken elkönyvelt 172 milliárd dollárral – mutatják a Coalition adatai.

 

Forrás: Portfolio

Megosztás:

Címke: