Jogosítványa sem volt a fiúnak, aki csigolyatöréssel járó balesetet okozott

2023. november 9. 11:11 | behir.hu

Maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség és vádiratában pénzbüntetés és közúti járművezetéstől eltiltás kiszabására tett indítványt egy 18 éves büntetlen előéletű kétsopronyi fiúval szemben, akinek figyelmetlensége, felelőtlensége súlyos eredménnyel járó közlekedési balesethez vezetett.

A vádbeli időben 17 éves és vezetői engedéllyel nem rendelkező terhelt 2022. október 14-én a délutáni órákban egy személygépkocsit vezetve közlekedett a 4231-es számú úton Dévaványa felől Gyomaendrőd irányába. A gépkocsiban három utas – két lány és egy fiú – tartózkodott. Haladása során egy egyenes vonalvezetésű útszakaszon a hátsó ülésen tartózkodó utasai felé fordult, emiatt a gépkocsi balra irányt változtatott, amikor a terhelt ezt észlelte, hirtelen jobbra kormányzott, a gépkocsi stabilitását vesztve a menetirány szerinti bal oldalon az úttestről lehaladt, bokornak, optikai tartóoszlopnak, majd fának ütközött, végül a vízelvezető árokban oldalára borulva állt meg. A baleset következtében a gépkocsiban utasként tartózkodó barátja 8 napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket – köztük többszörös csigolyatörést – szenvedett, és a sérülésekkel összefüggésben maradandó fogyatékosságként értékelhető derékfájás alakult ki nála.

Cselekményével a terhelt megszegte a KRESZ 25.§ (1) bekezdésében foglaltakat, mely szerint járművel a forgalmi, az időjárási és a látási viszonyoknak, továbbá az útviszonyoknak (az út vonalvezetésének, az útburkolat minőségének és állapotának) megfelelően kell közlekedni; figyelemmel kell lenni a jármű sajátosságaira, az utasokra, és a rakományra.

Forrás: Békés Vármegyei Főügyészség

További programok »

FEL