Jobbik: Megbukott a feladat-finanszírozási rendszer

2015. november 21. 15:47 | behir.hu

Békéscsabán tartott sajtótájékoztatót Hegedűs Lórántné, a Jobbik országgyűlési képviselője, aki kiemelte, ebben az évben van a rendszerváltás utáni magyar önkormányzatiság 25 éves évfordulója, azonban sok ünnepelnivaló nincs. Véleménye szerint a jelentős változások és a feladatok átcsoportosítása után megbukott a feladat-finanszírozási rendszer.

Szabóné Kocziha Tünde köszöntötte a sajtó megjelent képviselőit a Jobbik szombati, rendkívüli sajtótájékoztatóján, amelyen kiemelte, jelenleg aktuális témát szolgáltatnak az önkormányzatokat érintő finanszírozási problémák.

Vendégként Hegedűs Lórántné, a párt országgyűlési képviselője érkezett Békéscsabára, aki emlékeztetett arra, hogy negyedévszázados az önkormányzatiság Magyarországon. Hozzátette ugyanakkor, hogy kevés dolgot lehet ünnepelni, hiszen szűkült az önkormányzatok mozgástere.

- Megbukott a feladat-finanszírozási rendszer, amely sok feladatot ró az önkormányzatokra, de ehhez kevés támogatást kapnak, újratermelődik az önkormányzatok adósságállománya, növekszik a szállítói tartozás és a likvidhitel. Több gyermek vált jogosulttá a gyermekétkeztetés területén, de hiába a nagylelkűség a kormány részéről, nem fog jól sikerülni ez a rendszer az önkormányzatok kellő támogatása nélkül – hangsúlyozta Hegedűs Lórántné.

A Jobbik országgyűlési képviselője a 2014-20-as uniós pályázatokat illetően kiemelte, két éves csúszásban vannak a kiírások, mindeközben a korábbi ciklust sem zárták le teljesen. Hegedűs Lórántné hozzátette, 800 milliárd forintot kellene megtartani, hiszen ez az önkormányzatok számára kiugrást jelentene. Befejezésképp leszögezte, sok feladat vár rájuk, mert az elrontott költségvetést újra kell szervezni.

Kovács Dávid

FEL